Blinken: Exporturile gratuite de cereale rusești nu vor opri creșterea prețurilor și nici nu vor modifica situația de pe piața alimentară

  • 08 August 2023 13:41
Blinken: Exporturile gratuite de cereale rusești nu vor opri creșterea prețurilor și nici nu vor modifica situația de pe piața alimentară

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că livrările gratuite de cereale din partea Rusiei către anumite țări africane nu vor atenua creșterea prețului cerealelor și nici nu vor modifica situația de pe piața alimentară, relatează Departamentul de Stat, scrie caleaeuropeana.ro.

Într-un interviu acordat luni postului de radio francez RFI, Blinken a subliniat că propunerea Rusiei de a trimite 50.000 de tone de cereale pălește în comparație cu cele 20 milioane de tone exportate către țările în curs de dezvoltare în cadrul Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, menționând că aceasta nu abordează problema mai amplă a scăderii disponibilității cerealelor.

„Nu abordează problema. Nu va opri creșterea prețurilor. Nu va schimba faptul că milioane de tone de cereale au fost scoase de pe piață și nu sunt disponibile pentru cei care au nevoie, în special în țările în curs de dezvoltare”, a declarat Blinken.

Rusia a promis să livreze gratuit cereale rusești țărilor africane – șase țări în total – pentru a contracara efectele încetării acordului.

De asemenea, șeful diplomației americane a precizat că nu este vorba despre „a face concesii” Rusiei pentru a o determina să se întoarcă la respectarea Inițiativei, deoarece afirmațiile acesteia privind problemele cauzate de Occident la exportul propriilor cereale sunt „false”.

Exporturile de cereale rusești din ultimul an depășesc cu mult ceea ce exporta Rusia înainte de a invada Ucraina. Mai mult, exporturile rusești au atins un nivel record. Ei bine, în ceea ce privește punctele specifice de potențiale probleme, cum ar fi cele cu băncile, transportul etc., am făcut totul pentru a ne asigura că aceste probleme sunt rezolvate. De exemplu, am scris scrisori către băncile noastre, explicând că susținem în mod absolut exportul de cereale rusești și că nu avem de ce să ne temem de sancțiuni, care exceptează cerealele rusești, transportul, asigurările etc. În prezent, există o propunere pe masă din partea Organizației Națiunilor Unite către Rusia pentru a aborda ceea ce pretinde a fi preocupările sale. Rusia încă nu a răspuns. Ei bine, de fapt, a existat un răspuns din partea Rusiei: au atacat portul Odessa; au atacat cerealele din Ucraina; au distrus 220.000 de tone de cereale în ultima săptămână. Acesta este răspunsul lor”, a explicat secretarul de stat al SUA.

Blinken a mai declarat că SUA a retras grâne din propriile stocuri pentru a ajuta țările africane și cele care se confruntă cu penuria alimentară, menționând, în același timp, o serie de acțiuni pentru a asigura securitatea alimentară la nivel mondial în contextul războiului din Ucraina.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, am oferit peste 14 miliarde dolari ca finanțare suplimentară pentru securitatea alimentară în întreaga lume, în special în țările africane. Săptămâna trecută, la Națiunile Unite, am anunțat un ajutor suplimentar de 350 milioane de dolari pentru 11 țări africane și Haiti. Așadar, facem tot ceea ce putem. Să luăm exemplul Programului Alimentar Mondial, un program foarte important al Națiunilor Unite. Susținem 50% din bugetul său. Rusia contribuie cu mai puțin de 1%. Așadar, acest lucru pune în perspectivă ceea ce facem și ceea ce facem de mult timp pentru a asigura securitatea alimentară la nivel mondial, inclusiv în situații de urgență, dar și un sprijin vital pentru ca aceste țări să aibă o capacitate de producție pe termen lung pentru ele însele. Am descris aceste inițiative la Națiunile Unite săptămâna trecută. De asemenea, săptămâna trecută, la New York, la Națiunile Unite, 91 de țări au semnat o declarație pentru a nu mai folosi cerealele și alimentele ca armă de război. Din păcate, asta face Rusia în Ucraina”, a punctat secretarul de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău