Blinken declară că nu va prezenta niciun fel de răspuns în scris la cererile ruse la întâlnirea sa cu Lavrov

  • 19 Ianuarie 2022 19:23
Blinken declară că nu va prezenta niciun fel de răspuns în scris la cererile ruse la întâlnirea sa cu Lavrov

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri, la Kiev, unde efectuează o vizită fulger, că nu va prezenta niciun fel de răspuns în scris privind garanțiile de securitate cerute de Rusia, la întrevederea cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu care urmează să se întâlnească vineri la Geneva pentru a aborda criza ucraineană, chiar dacă Moscova dorește unul cât mai curând, relatează AFP și EFE, potrivit Agerpres.

Rusia a prezentat Statelor Unite aceste cereri extrem de detaliat după ce a comasat zeci de mii de soldați și echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, cerând în special ca NATO să renunțe la extinderea spre Est și la activități militare pe teritoriul țărilor primite în Alianță după 1997.

'Nu voi prezenta niciun document în acest moment ministrului de externe (rus Serghei) Lavrov. Trebuie să vedem unde ne situăm și dacă mai rămân oportunități diplomatice', a declarat Blinken, afirmând că 'o continuare a dialogului' este 'de departe calea preferabilă'.

Secretarul de stat american a subliniat că anumite cereri rusești sunt 'în mod clar, absolut, sortite eșecului', precum angajamentul ca NATO să nu se extindă niciodată în Ucraina.

În loc de contrapropuneri la discuțiile de săptămâna trecută, 'noi ne-am exprimat preocupările cu privire la provocările prezentate de Rusia la adresa securității spațiului european', a adăugat diplomatul american.

În cadrul discuțiilor de săptămâna trecută de la Geneva (Elveția), Washingtonul a propus Moscovei să lucreze împreună la dosarul privind controlul armelor.

'Am vorbit despre domenii în care, în mod clar, dacă există voință, am putea progresa pe o bază reciprocă pentru a îmbunătăți siguranța tuturor', a spus Antony Blinken.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat miercuri că Rusia poate să-și revizuiască formularea revocării promisiunii făcute Ucrainei și Georgiei la Summitul NATO de la București că vor deveni într-o zi membre ale Alianței, dacă SUA își iau angajamentul în scris de a nu vota vreodată pentru aderarea Ucrainei și a altor țări în Alianța Nord-Atlantică, a relatat TASS.

'Moscova a căutat sistematic să slăbească instituțiile democratice din Ucraina și să divizeze societatea ucraineană, recurgând la toate mijloacele, de la ingerință electorală și dezinformare la atacuri cibernetice', a declarat miercuri Antony Blinken într-o conferință de presă comună la Kiev cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit dpa.

Blinken a subliniat că, prin această vizită, a dorit să reafirme 'sprijinul neclintit' al SUA pentru Ucraina, într-un moment în care 'securitatea țării, prosperitatea, democrația sa, dreptul său fundamental de a exista ca națiune suverană și independentă se confruntă cu o provocare fără precedent din partea Rusiei'.

La rândul său, șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a dat asigurări că Ucraina nu plănuiește 'niciun fel de ofensivă' împotriva separatiștilor proruși din Donbas, exprimându-și totodată speranța într-un comportament 'mai puțin agresiv' al Moscovei după viitoarele discuții ruso-americane de vineri în vederea dezamorsării crizei legate de Ucraina, relatează AFP.

'Ucraina nu prevede niciun fel de operațiune ofensivă' împotriva milițiilor separatiste, sprijinite de Moscova, a insistat Dmitro Kuleba, adăugând că 'acest conflict (din Donbas) nu are decât o soluție politică'.

'Este foarte important ca aceste negocieri să reușească' și să ducă la un 'comportament mai puțin agresiv și mai constructiv al Rusiei', a opinat el, referindu-se la întâlnirea Blinken-Lavrov de vineri.

Ucraina se așteaptă ca SUA și UE să finalizeze 'un puternic pachet de sancțiuni' împotriva Rusiei, acuzată de pregătirea unei invazii împotriva vecinului său ucrainean, a mai afirmat Dmitro Kuleba, potrivit căruia conflictul din Donbas va fi rezolvat atunci când 'toți soldații ruși vor pleca de pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, precum și din Crimeea', potrivit Ukrinform. Moscova a negat permanent că militari ruși s-ar afla în Donbas.

Rusia neagă de asemenea și orice fel de plan de invadare a Ucrainei, dar Kremlinul condiționează detensionarea situației de oferirea unor garanții de securitate de către Occident, în special ca NATO să nu se extindă în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău