Blinken: Consecințele utilizării unei arme nucleare de către Rusia au fost transmite președintelui Putin

  • 27 Octombrie 2022 10:57
Blinken: Consecințele utilizării unei arme nucleare de către Rusia au fost transmite președintelui Putin

Consecințele pe care le va suferi Rusia dacă va folosi o armă nucleară în războiul împotriva Ucrainei au fost transmise președintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, citat de CNN.

„Le-am comunicat direct și foarte clar și rușilor, președintelui Putin, despre consecințe”, a declarat înaltul diplomat american în cadrul unui eveniment Bloomberg. Blinken nu a precizat cum i-au fost comunicate informațiile lui Putin sau de către cine, scrie G4Media.

Purtătorul de cuvânt Vedant Patel a sugerat ulterior că oficialii americani nu au comunicat direct cu acesta.

„Ați văzut membri ai acestei administrații dialogând direct cu omologii lor din Rusia și exprimându-și aceste preocupări și potențialul unor consecințe grave”, care „fără îndoială că au ajuns probabil la președintele Putin”, a declarat Patel la o ședință de informare a Departamentului de Stat.

Oficiali ai administrației Biden au declarat că Moscova a fost avertizată la cel mai înalt nivel cu privire la consecințele utilizării armei nucleare în război, dar remarca lui Blinken este prima mențiune explicită că mesajul a fost comunicat lui Putin însuși.

Blinken a denunțat ultima afirmație a Rusiei potrivit căreia Ucraina ia în considerare utilizarea unei „bombe murdare” ca fiind „o altă invenție și ceva care este, de asemenea, culmea iresponsabilității venind din partea unei puteri nucleare”.

El a declarat că Statele Unite au comunicat direct cu rușii „despre încercarea de a folosi această afirmație falsă ca pretext pentru orice fel de escaladare”.

„Motivul pentru care această afirmație particulară ne îngrijorează este că Rusia are un istoric de proiectare, adică de acuzații la adresa altora de a face ceva ce ei înșiși au făcut sau se gândesc să facă”, a spus Blinken.

Blinken a reiterat că SUA urmăresc „cu mare atenție” retorica nucleară a Kremlinului, dar nu a „văzut niciun motiv pentru a ne schimba postura nucleară”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
28,85
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:3,6 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău