Biserica Ortodoxă Rusă a cumpărat proprietăți imobiliare în Norvegia în apropiere de instalații militare (presă)

  • 19 Octombrie 2022 13:44
Biserica Ortodoxă Rusă a cumpărat proprietăți imobiliare în Norvegia în apropiere de instalații militare (presă)

În ultimii ani, Biserica Ortodoxă Rusă a cumpărat, prin diverse congregații, mai multe proprietăți în Norvegia în apropierea unor importante instalații militare ale țării nordice, informează într-o ediție recentă publicația norvegiană Dagbladet, citat de Agerpres.

Bunăoară, o congregație din Bergen asociată cu Patriarhia rusă din Moscova s-a stabilit aproape de una dintre cele mai importante instalații ale forțelor armate norvegiene. La Haakonsvern, lângă Bergen, se află cel mai important port și bază a marinei norvegiene. Armamentul fregatei, submarine și șalupe sunt amplasate aici. Academia navală, care pregătește ofițeri, se află în apropierea bazei.

Informații din Cartea funciară arată că, în 2017, Congregația Epifaniei a cumpărat casa de rugăciune din Soreide. Clădirea se află la 3 kilometri de Haakonsvern, iar din împrejurimile sale se vede perfect cea mai mare parte a bazei navale norvegiene.

În Rogaland, o serie de congregații rusești dețin mai multe proprietăți în Karmoy, Kleppe și în Bryne. Proprietatea de la Kleppe a fost cumpărată de un lider al unei congregații în 2017, potrivit informațiilor pe care Dagbladet le-a obținut din Cartea funciară. În 2021, o altă congregație rusă a cumpărat casa parohială Nordbo din Karmoy.

În Stavanger, un fost lider al congregației ortodoxe ruse locale deține o proprietate lângă Centrul de coordonare comun al NATO din Jatta (Joint War Center). Imobilul se află la un kilometru de această facilitate militară importantă și la aproximativ 15 minute de mers pe jos.

În plus, biserica rusă are o congregație la Kirkenes, în Finnmark, la circa 1,6 kilometri de frontiera cu Rusia.

Zona este cunoscută pentru legăturile sale strânse cu Rusia, iar mulți ruși locuiesc, de asemenea, de partea norvegiană a graniței. De asemenea, Biserica rusă deține o clădire parohială la Oslo din 1996.

Alfa Sefland Winge, expertă în securitate, efectuează cercetări privind infrastructura critică din punct de vedere social și de pregătire la Academia Navală. Ea spune că proprietățile deținute de ruși, cum ar fi cea de lângă Haakonsvern, ar putea constitui o problemă, dar nu vrea să tragă concluzii.

S-ar putea ca aceste clădiri să fie folosite în alte scopuri decât cele religioase, dar nu am nicio bază pentru a spune că acest lucru se întâmplă aici, explică ea.

Sunt multe moduri în care clădirile și proprietățile, cum ar fi casa de rugăciune de lângă Haakonsvern, ar putea fi folosite, de la interceptări și întreruperea semnalelor, până la controlul dronelor și cazare persoanelor care cartografiază zona, detaliază experta norvegiană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău