Biserica Ordodoxă rusă avertizează că ar putea urma revolte în Ucraina dacă indepenedența Patriarhiei ucrainene va fi recunoscută de Constantinopol

  • 10 Octombrie 2018 14:35
Biserica Ordodoxă rusă avertizează că ar putea urma revolte în Ucraina dacă indepenedența Patriarhiei ucrainene va fi recunoscută de Constantinopol

Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă o Patriarhie ucraineană independentă față de Moscova va fi recunoască de Constantinopol, în condițiile în care o decizie pe marginea acestui subiect este așteptată în viitorul apropiat, informează AFP, potrivit Agerpres.

Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, "primul între egali" în raport cu alte patriarhii de Biserici ortodoxe, urmează să decidă asupra viitorului religios al Ucrainei, unde există o Biserică afiliată Moscovei și o alta fidelă Patriarhiei de la Kiev, autoproclamată după independența țării, în 1992, și care la ora actuală nu este recunoscută de nicio Biserică ortodoxă din lume.

În condițiile în care această recunoaștere pare să se apropie, Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat deja că a rupt o parte din legăturile sale cu Patriarhia Constantinopolului, cu care are relații foarte dificile.

"Asistăm deja la confiscarea ilegală a bisericilor ortodoxe în Ucraina. Credincioșii sunt în defensivă", a declarat miercuri Mitropolitul Hilarion, însărcinat al diplomației Patriarhiei de la Moscova. "Ne putem imagina ce se va întâmpla dacă aceste uzurpări vor fi oficial aprobate de autorități și dacă ele vor căpăta un caracter sistemic. Desigur, oamenii vor ieși în stradă și vor apăra ceea ce este sacru pentru ei", a adăugat el, citat agenția de presă Interfax.

Biserica afiliată Patriarhiei de la Moscova este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina în ceea ce privește numărul de parohii, însă un număr tot mai mare de ucraineni se identifică drept enoriași ai Patriarhiei Kievului.

Adesea tensionate, relațiile dintre aceste două Biserici au fost exacerbate odată cu declanșarea crizei ruso-ucrainene marcate de anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, urmată de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei, conflict care s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău