Birouri vamale de la frontiera dintre R. Moldova și România, modernizate cu sprijinul Uniunii Europene

  • 21 Decembrie 2023 14:59
Birouri vamale de la frontiera dintre R. Moldova și România, modernizate cu sprijinul Uniunii Europene

Birourile vamale de la frontiera dintre România și R. Moldova, printre care Leușeni-Albița, Sculeni și Giurgiulești au beneficiat de reabilitare și modernizare conform cerințelor internaționale. Un fond de 10 milioane de euro a fost alocat pentru desfășurarea proiectului, cofinanțat de Uniunea Europeană, informează Radio Chișinău.

Implementarea proiectului va permite creșterea eficienței instituționale și operaționale a punctelor comune de trecere a frontierei între România și Republica Moldova și stabilirea unei cooperări strânse între autoritățile de frontieră din cele două state.

Proiectul a fost implementat în vederea dezvoltării infrastructurii pentru facilitarea comerțului, dar și a reducerii timpului de așteptare la traversarea frontierei, a menționat șeful Serviciului Vamal al R. Moldova, Igor Talmazan.

„Vorbind despre etapele care au fost finalizate pe partea Rep. Moldova, menționăm la postul vamal Giurgiulești a avut loc o intervenție privind gestionarea apelor pluviale, redirecționarea acestora. La postul vamal Leușeni au fost construite noi piste de control, copertine și ajustate încăperile de serviciu, dezvoltată infrastructura, pentru a face față la un flux sporit de cetățeni la intrarea în Rep. Moldova. Postul vamal Sculeni, practic a fost reconstruit din nou. Acum suntem la ultima etapă de finalizare a lucrărilor. Au fost construite șapte piste din patru existente, până la reconstrucția acestui post”, a precizat Igor Talmazan.

Pe partea română, suntem în curs de recepționare a lucrărilor efectuate, a spus șeful Serviciului Cooperare și Asistență Reciprocă din cadrul Autorității Vamale a României, Adrian Videanu.

„Activitatile au fost desfasurate cu scopul de a imbunatati modalitatea de traversare a frontierei atat pentru pasagerii, cat si pentru mijloacele de transport marfa. Un lucru important pe care vreau sa-l mentionez, este faptul că 20 de functionari din Romania au participat la doua sesiuni de instruire in Rep. Moldova, fiind instruiti in ceea ce priveste efectuarea controlului vamal nedistructiv”, a precizat Adrian Videanu.

Durata de implementare a proiectului a fost de 36 luni, în intervalul iunie 2019 - iunie 2022, fiind extinsă până la sfârșitul anului 2023, ca urmare a întârzierilor generate de situația pandemică și conflictul armat din Ucraina.

Proiectul de reabilitare și modernizare a birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova este implementat de Autoritatea Vamală Română în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Rep. Moldova 2014-2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău