Biroul politici de reintegrare își exprimă îngrijorarea față de încălcările „grave și sistematice” ale drepturilor omului care au loc în regiunea transnistreană

  • 11 Decembrie 2023 14:04
Biroul politici de reintegrare își exprimă îngrijorarea față de încălcările „grave și sistematice” ale drepturilor omului care au loc în regiunea transnistreană

„La 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, am marcat angajamentul nostru constant pentru promovarea și apărarea drepturilor fundamentale ale omului. În această zi importantă, reflectăm asupra progreselor realizate, dar și asupra provocărilor persistente cu care se confruntă comunitățile, inclusiv din regiunea transnistreană, în ceea ce privește respectarea drepturilor omului”, se arată într-un comunicat al Biroului politici de reintegrare.

Cu regret subliniem îngrijorarea noastră referitoare la încălcările grave și sistematice ale drepturilor omului care au loc în regiunea transnistreană ca urmare a abuzurilor săvârșite de exponenții structurilor neconstituționale. 

În ciuda eforturilor autorităților statului și a apelurilor repetate adresate Tiraspolului de a renunța la orice măsură care încalcă drepturile omului și de a elimina practicile nocive, observăm cu alarmare persistența unor acțiuni care afectează negativ locuitorii din această regiune a țării. 

Amintim cu seriozitate imperativitatea respectării drepturilor fundamentale ale omului, incluzând dreptul la libertate, dreptul la viață, libertatea de circulație, libertatea de exprimare, libertatea de asociere, dreptul la un proces echitabil, dreptul la educație etc. 

Cerem și pe această cale eliberarea neîntârziată și necondiționată a persoanelor deținute ilegal de structurile care funcționează în afara câmpului juridic național. 

Împreună cu toate instituțiile statului trebuie să luăm măsuri concrete pentru a îmbunătăți situația drepturilor omului și a asigura respectarea principiilor fundamentale ale democrației în regiunea transnistreană, prin adoptarea de măsuri legislative, dar și prin sancționarea individuală a persoanelor responsabile de abuzurile grave în domeniul drepturilor omului. 

Ziua Internațională a Drepturilor Omului este o ocazie importantă pentru a reafirma angajamentul nostru ferm față de drepturile omului și pentru a susține locuitorii care continuă să își apere aceste drepturi fundamentale. În aceste procese ample, evidențiem dialogul constant cu societatea civilă în ce privește monitorizarea drepturilor omului în stânga Nistrului și municipiul Bender, precum și necesitatea mobilizării mai intense a suportului oferit de partenerii externi, în situația în care Republica Moldova nu deține controlul efectiv asupra regiunii transnistrene. 

Prin această declarație, ne exprimăm solidaritatea noastră cu toți cei care sunt afectați de încălcarea drepturilor omului și reafirmăm determinarea noastră de a contribui la crearea unui viitor în care toți oamenii să trăiască în demnitate și libertate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău