Biroul pentru Politici de Reintegrare, după declarațiile Tiraspolului privind cererea de aderare la UE a R.Moldova: „Regiunea transnistreană este un beneficiar direct al multiplelor programe de asistență oferite de UE”

  • 04 Martie 2022 19:23
Biroul pentru Politici de Reintegrare, după declarațiile Tiraspolului privind cererea de aderare la UE a R.Moldova: „Regiunea transnistreană este un beneficiar direct al multiplelor programe de asistență oferite de UE”

Chișinăul este deschis pentru discuții cu Tiraspolul, a comunicat Biroul pentru Politici de Reintegrare al R. Moldova după reacția structurilor regiunii transnistrene, referitoare la cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

Biroul Politici de Reintegrare comunică într-un răspuns pentru AGORA că a luat act de declarațiile făcute azi de Tiraspol. „Considerăm că eforturile noastre comune trebuie îndreptate spre promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Regiunea transnistreană este un beneficiar direct al multiplelor facilități și programe de asistență oferite de Uniunea Europeană și aceste programe urmează să crească în amploare și beneficii pentru toți locuitorii țării”, notează instituția.

Biroul Politici de Reintegrare este dispus să continue dialogul cu reprezentanții transnistreni. „Chișinăul rămâne deschis pentru un dialog constructiv în toate formatele de negocieri existente și, totodată, hotărât să soluționeze toate problemele care persistă în vederea reintegrării R. Moldova doar pe calea dialogului”, mai adaugă Biroul.

Potrivit unei declarații a așa-numitului minister de externe de la Tiraspol, cererea de aderare la UE semnată de R. Moldova este „o decizie geopolitică care va duce la schimbarea granițelor internaționale”, dar și la „schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a relațiilor moldo-transnistrene”. Tiraspolul spune că înțelege decizia autorităților de la Chișinău, însă, depunerea de către R. Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict nerezolvat, fără a lua în considerare opinia părții transnistrene, pune capăt procesului de soluționare, potrivit declarației.

Tiraspol cere conducerii R. Moldova să înceapă dialogul privind reglementarea relațiilor prin semnarea unui acord bilateral. Totodată, cere comunității internaționale să fie recunoscută Republica Moldovenească Transnistreană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău