Biroul NATO la Chișinău va fi deschis oficial în decembrie 2017

  • 11 Noiembrie 2017 11:26
Biroul NATO la Chișinău va fi deschis oficial în decembrie 2017

Reprezentanți ai Alianței Nord-Atlantice afirmă că Biroul de legătură al NATO la Chișinău este deja functional, deoarece șefa oficiului se află în Republica Moldova, însă deschiderea fizică a biroului va avea loc în luna decembrie a.c.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă citat de IPN, purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a declarat că, deși există diverse interpretări privind tergiversarea inaugurării acestui birou, nu este vorba despre reavoință și nici de întârzieri voite, ci există din cauza unor proceduri financiare care trebuie respectate.

„Până la urmă, e vorba de fonduri publice ale NATO, care sunt girate cu foarte mare atenție de cele 29 de țări membre ale Alianței, dar cred că toate aceste probleme vor fi rezolvate foarte curând și spațiul fizic al acestui birou va fi deschis în decembrie, dar, cum spuneam, între timp, șefa acestui birou este deja de multă vreme în Republica Moldova și lucrează foarte strâns pentru a explica ceea ce facem, care este natura acestui parteneriat și cum poate el ajuta Republica Moldova”, a menționat purtătoarea de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice.

Oana Lungescu a declarat că parteneriatul Republicii Moldova cu NATO este de lungă durată și există speranța că va aduce un beneficiu reciproc, de exemplu, prin eliminarea pesticidelor din multe sate moldovenești, pentru curățarea terenurilor agricole ca oamenii să le poată lucra. De asemenea, este apreciat ajutorul pentru întărirea pregătirii în ceea ce privește contracararea atacurilor cibernetice și colaborarea pentru modernizarea sistemului de apărare al Republicii Moldova.

„În același timp, Republica Moldova contribuie la siguranța Europei, în sensul că participă, de exemplu, la operațiunea noastră de menținere a păcii în Kosovo, cu trupe, care sunt profesioniste”, a notat Oana Lungescu.

Cât despre declarația noului ministru al apărării, precum că prima vizită pe care o va întreprinde în străinătate va fi la Bruxelles, la Cartierul General NATO, Oana Lungescu a declarat că este un semnal important și care este normal într-un parteneriat ca cel care există cu Republica Moldova – un parteneriat de lungă durată și care urmează a fi întărit.

Întrebată dacă dialogul include și o eventuală identificare a unei soluții durabile pentru criza transnistreană, Oana Lungescu a declarat că NATO sprijină toate eforturile internaționale pentru rezolvarea crizei. E important să fie respectate toate angajamentele care au fost luate în decursul multor ani, începând cu 1999, ca să se ajungă la o soluție bazată pe legislația internațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău