BioNTech avertizează asupra lacunelor în aprovizionarea cu vaccinuri anti-COVID

  • 02 Ianuarie 2021 11:30
BioNTech avertizează asupra lacunelor în aprovizionarea cu vaccinuri anti-COVID

Compania farmaceutică germană BioNTech caută soluții împreună cu partenerul ei american Pfizer pentru sporirea producției vaccinului lor împotriva COVID-19, avertizând asupra lacunelor în aprovizionare până când vor fi autorizate și alte vaccinuri, relatează vineri agenția Reuters, potrivit Agerpres.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este deocamdată singurul vaccin împotriva COVID-19 autorizat în Uniunea Europeană, dar autorizarea sa relativ târzie de către agenția specializată a UE și cantitatea redusă de vaccin comandată de Comisia Europeană - care și-a asumat încheierea contractelor cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre - conduc la un ritm lent de aprovizionare.

Întârzierile în distribuția vaccinului au provocat consternare în Germania, unde mai multe regiuni au fost nevoite să suspende vaccinarea la câteva zile după lansare.

''În acest moment lucrurile nu arată bine - apare o lacună pentru că nu sunt alte vaccinuri aprobate și noi trebuie să umplem golul cu vaccinul nostru'', a explicat publicației germane Spiegel directorul general al BioNTech, Ugur Sahin. Acesta, împreună cu soția sa Oezlem Tuereci, director medical al societății, au fondat această companie, intrată în parteneriat cu societatea farmaceutică americană Pfizer pentru producerea vaccinului împotriva COVID-19.

Responsabilii BioNTech au criticat decizia Comisiei Europene de a încheia contracte cu o serie de companii farmaceutice în speranța că vor fi aprobate rapid vaccinurile acestora, ceea ce nu s-a întâmplat. ''S-a presupus că multe alte companii vor veni cu vaccinul. Aparent aceasta a fost impresia, că vom avea destule, că nu va fi atât de rău și că avem controlul. Acest lucru m-a surprins'', spune Sahin.

SUA au comandat în luna iulie 600 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, în timp ce Comisia Europeană a așteptat până în noiembrie pentru a comanda jumătate din această cantitate. Mai mult, din cele 300 de milioane de doze comandate de UE, numai 200 de milioane au fost o comandă fermă, iar restul de 100 de milioane de doze au rămas ca opțiune, exercitată săptămâna trecută, dar cu termen de livrare încă neclar.

BioNTech speră să lanseze în februarie o nouă linie de producție la unitatea din orașul german Marburg, cu o capacitate de producție de 250 de milioane de doze în prima jumătate a anului. Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a promis într-un mesaj pe Twitter că va face tot posibilul pentru ca această unitate să-și înceapă activitatea cât mai repede.

Guvernul de la Berlin, care a finanțat BioNTech în proiectul vaccinului cu 375 de milioane de euro, a respins apelurile externalizării producției prin cedarea licenței de producție către alte companii farmaceutice, invocând, la fel ca reprezentanții BioNTech, complexitatea procesului de fabricare a acestui vaccin bazat pe noua tehnologie ARN mesager.

''Încercăm să găsim noi parteneri pentru cooperare în producție. Dar nu este ca și când în lume ar fi răspândite fabrici nefolosite care să poată produce de pe o zi pe alta vaccinul conform standardului de calitate'', explică directorul general al BioNTech. ''Spre sfârșitul lui ianuarie ne va fi clar dacă vom putea produce mai mult și în ce cantitate'', asigură el.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este așteptată să avizeze pe 6 ianuarie și vaccinul produs de compania americană Moderna. Ministrul Jens Spahn a cerut acestei instituții europene să grăbească și autorizarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca, deja avizat în Marea Britanie și vineri în India. Însă EMA a răspuns că este ''puțin probabil'' să dea acest aviz până la sfârșitul lunii ianuarie.

Ugur Sahin a mai spus că vaccinului Pfizer-BioNTech, care prin tehnologia ARN mesager instruiește sistemul imunitar al omului să lupte împotriva coronavirsului, ar trebui să acționeze și împotriva noii tulpini de coronavirus descoperite în Marea Britanie. ''Facem teste pentru a verifica dacă vaccinul nostru poate să neutralizeze această variantă și vom afla mai multe curând'', a explicat el. Întrebat însă despre ce s-ar întâmpla în cazul unei mutații puternice, directorul BioNTech a răspuns că în acest caz ar fi nevoie de aproximativ încă șase săptămâni pentru a adapta vaccinul, ceea ce ar putea necesita o nouă aprobare din partea organismelor de reglementare

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău