Bill Gates, despre energia nucleară: Ne va ajuta să rezolvăm obiectivele climatice

  • 09 Mai 2023 19:30
Bill Gates, despre energia nucleară: Ne va ajuta să rezolvăm obiectivele climatice

TerraPower, fondată de miliardarul și cofondatorul Microsoft Bill Gates în 2008, deschide o nouă centrală nucleară în Kemmerer, Wyoming. Centrala va fi prima de acest fel, compania sperând să revoluționeze industria energiei nucleare din SUA pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice și a sprijini independența energetică a americanilor, transmite adevarul.ro.

„Energia nucleară, dacă o facem cum trebuie, ne va ajuta să ne rezolvăm obiectivele climatice”, a declarat Gates pentru ABC News. „Adică, să scăpăm de emisiile de gaze cu efect de seră fără a face sistemul de electricitate mult mai scump sau mai puțin fiabil”.

Gates s-a întâlnit cu corespondentul șef al ABC News pentru afaceri, economie și tehnologie, Rebecca Jarvis, în Kemmerer, pentru a vorbi despre proiect.

„Energia nucleară are câteva plusuri incredibile”, a spus Gates. „Nu depinde de vreme, poți construi o centrală, dar cantitatea de energie care iese dintr-o centrală foarte mică este gigantică”. 

În timp ce energia nucleară este bine cunoscută pentru că are un mare potențial, riscurile de siguranță asociate cu aceasta i-au îngrijorat istoric pe unii investitori; cu toate acestea, Gates a spus că este încrezător că TerraPower poate construi un reactor nuclear inovator care să fie sigur și practic pentru viitor.

Majoritatea reactoarelor nucleare din SUA folosesc apă pentru a răci sistemul, dar apa nu este cea mai bună la absorbția căldurii și există riscuri de presiune asociate cu supraîncălzirea, care ar putea duce în cele din urmă la o topire. Acest nou reactor, care urmează să fie deschis în 2030, va folosi sodiu lichid în loc de apă pentru răcire. Punctul de fierbere al sodiului este de opt ori mai mare decât cel al apei și, spre deosebire de apă, sodiul lichid nu trebuie să fie pompat continuu înapoi în sistem.

„Am rezolvat toate domeniile în care au existat probleme de siguranță. Și avem mult mai puține deșeuri”, a declarat Gates. „Un lucru extraordinar este că autoritatea de reglementare din Statele Unite este cea mai bună din lume și face o treabă foarte bună. Așa că o parte a procesului de acum până în 2030 este o revizuire extrem de detaliată cu acea comisie de siguranță despre cum acest proiect este mult mai sigur decât tot ceea ce a fost înainte.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău