Biletele în taberele de vară pentru copii, mai scumpe cu circa 50%

  • 16 Aprilie 10:44
Biletele în taberele de vară pentru copii, mai scumpe cu circa 50%

După perioada pandemică din anii 2020-2021, când nu au fost organizate tabere de odihnă și întremare a sănătății pentru copii și adolescenți, acestea își reiau activitatea. Anul acesta, costul maxim al unui bilet în tabere va fi mai mare cu 47% față de anul 2019. Potrivit unui proiect al Ministerului Educației și Cercetării, costul pentru o zi în tabăra de odihnă și întremare a sănătății s-a majorat de la 211  la 310 lei. Totodată, costul pentru o zi în tabăra școlilor sportive a crescut de la 51 la 370 de lei, transmite IPN.

În tabăra turistică costul pentru o zi este estimat al 340 de lei, în tabăra sportivă pentru elevii claselor superioare – 316 lei. Odihna în tabăra de întremare cu sejur de zi  va costa 243 de lei.

Finanțarea taberelor de vară pentru copii și adolescenți se va efectua din bugetul de stat și bugetele locale, din sumele plătite de părinți și din resursele alocate de întreprinderi, organizații și asociații, urmând ca autoritățile fiecărei unități administrativ-teritoriale să stabilească prețurile biletelor.

Biletele achiziționate de Casa Națională de Asigurări Sociale vor fi repartizate Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, care va distribui biletele de odihnă organizațiilor sindicale primare și unităților economice.

Pe lângă biletele de odihnă repartizate de CNAS, autorităților administrației publice li se recomandă să acorde gratuit 25% din totalul biletelor copiilor din familiile beneficiare de ajutor social, dar și copiii aflați sub tutelă/curatelă, cei plasați în servicii de tip familial sau încadrați în centre de plasament temporar. O parte dintre bilete vor ajunge gratuit la copiii care au obținut performanțe la studii sau sunt învingători la olimpiadele școlare și extrașcolare.

Autoritățile publice locale pot comercializa restul biletelor cu 20% din prețul acestora.

Ministerul Educației urmează să achiziționeze o sută de bilete și va suporta cheltuielile de transport tur-retur pe teritoriul Republicii Moldova pentru elevii din România, în baza Acordului privind colaborarea în domeniile științei, învățământului și culturii între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, semnat în 1992. De asemenea, va procura un pachet turistic pentru vizitarea obiectivelor și localităților turistice din Moldova  pentru o sută de elevi din România. Alte 300 de bilete vor fi achiziționate pentru elevii din instituțiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova și orașul Bender, subordonate MEC. 150 de bilete vor fi oferite pentru copiii din Ucraina, în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei privind colaborarea în domeniile învățământului, științei și culturii, semnat în anul 1993.Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău