Biden, despre cererea lui Zelenski să primească avioane de luptă: „Nu are nevoie de F-16 acum"

  • 26 Februarie 2023 19:45
Biden, despre cererea lui Zelenski să primească avioane de luptă: „Nu are nevoie de F-16 acum

Președintele american Joe Biden a negat posibilitatea livrării unor avioane de vânătoare Ucrainei în cadrul ajutorului militar oferit acestei țări în războiul cu Rusia, fără a exclude însă furnizarea unor astfel de avioane în anii care vin, relatează Agerpres.

"Nu are nevoie de F-16 acum", a răspuns Biden într-un interviu la postul ABC, întrebat despre cererile insistente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca armata sa să primească avioane de luptă occidentale, în special F-16.

Din punctul de vedere al responsabililor militari americani, a explicat Biden, în prezent nu este oportun transferul unor astfel de arme către armata ucraineană. "Dar nimeni nu poate ști de ce va fi nevoie într-un an, doi sau trei", a adăugat liderul de la Casa Albă, după ce a anunțat vineri, la împlinirea unui an de la începutul campaniei militare ruse contra Ucrainei, un nou pachet de ajutor militar pentru aceasta din urmă, în valoare de circa 2 miliarde de dolari.

La o conferință de presă desfășurată tot vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou crearea unei "coaliții aeriene" care să ofere țării sale avioane de luptă, asemeni "coaliției tancurilor". Deși a admis că aceasta "este o temă dificilă", el s-a declarat încrezător că "va fi depășit acest tabu", la fel cum s-a întâmplat cu tancurile moderne, al căror transfer către Kiev a fost refuzat inițial de țările occidentale, dar în cele din urmă Ucraina va primi peste 60 de tancuri germane Leopard 2, 14 tancuri britanice Challenger 2 și, într-un orizont de timp mai îndepărtat, 31 de tancuri americane M1 Abrams.

Experții militari atrag atenția că furnizarea unor avioane de luptă occidentale Ucrainei nu ar fi o măsură practică în acest moment, dat fiind timpul îndelungat de care piloții ucraineni vor avea nevoie pentru a se instrui și familiariza cu aceste aparate.

Potrivit postului CNN, Zelenski intenționează să le trimită congresmenilor americani o listă cu armele de care armata ucraineană consideră că are nevoie pentru a învinge Rusia, listă pe care ar urma să includă și avioanele F-16. Dar în tabăra republicană din Congresul SUA există unele voci critice față de ajutorul militar american oferit Ucrainei, ajutor ajuns până în prezent la un total de peste 32 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
8
Sun
7
Mon
6
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău