Biblioteci, muzee, teatre și instituții de cultură din Republica Moldova marchează astăzi Ziua Națională a Lecturii

  • 14 Februarie 14:33
Biblioteci, muzee, teatre și instituții de cultură din Republica Moldova marchează astăzi Ziua Națională a Lecturii

Biblioteci, muzee, teatre și instituții de cultură din Rep. Moldova, marchează astăzi Ziua Națională a Lecturii printr-un program amplu, întâlniri cu scriitori, lansări de programe de lectură, recitaluri de poezie, expoziții de carte. Evenimentele fac parte din programul național de promovarea a lecturii în Rep. Moldova, aprobat de Ministerul Culturii.

În Republica Moldova, lectura a fost  mereu promovată prin diverse programe naționale și până la instituirea unei zile oficiale, însă accentul ar trebui pus pe formarea gândirii critice, crearea filtrelor și formarea încă din copilărie a unui discernământ literar, a declarat pentru Radio Chișinău, scriitoarea și criticul literar, Maria Pilchin.

„Republica Moldova promova lectura și până la instituirea Zilei Naționale a Lecturii, dar mă întreb dacă este o criză a lecturii, pentru că se atestă o criză a lecturii. Și aceasta este întrebarea retorică sau exclamativă: ce nu facem noi bine în sensul promovării lecturii?! Cred că e vorba să avem cărți bune, și aici e nevoie de niște procedee de discernământ, mă refer și la critica literară, dar și la o uzanță a școlii, a lecturii, când valorile estetice sunt cumva puse în capul mesei”.

Este important să fie cultivată curiozitatea pentru lectură, pentru că un adult care citește va educa un copil care va alege cartea, a declarat directoarea Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi.

„Aceste două tipuri de lectură, din curiozitate și din plăcere mi se par cele mai eficiente și productive. Mi-am pus întrebarea dacă noi mai știm să citim. Aproape că am uitat. Spunea odată Nicolae Manolescu că ar fi bine să se introducă un masterat de lectură, pentru că acest masterat este un fel de citit în care îți adresezi întrebări asupra textului, și trebuie să înțelegi să citești, să îți imaginezi ce citești... ”.

De Ziua Națională a Lecturii, zeci de biblioteci organizează întâlniri cu scriitorii Iulian Filip, Claudia Partole și Adelina Labic-Lungu, unde vor citi fragmente din operele lor și vor discuta despre importanța lecturii în formarea personală.

Tot astăzi, Muzeul Național al Literaturii Române invită publicul la o discuție cu scriitoarea Ioana Nicolaie, iar seara, începând cu ora 18:00, cititorii sunt așteptați la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău la o întâlnire cu scriitorul Mircea Cărtărescu.

Ziua Națională a Lecturii, aflată la cea de-a doua ediție, a fost instituită ca un omagiu adus poetului Grigore Vieru, născut la 14 februarie 1935, în contextul Zilei Internaționale a Cititului Împreună, desfășurată la nivel global la început de februarie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,12 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău