Biblioteca Națională a Rep. Moldova inaugurează o expoziție de documente și publicații din colecțiile sale cu genericul „ION VATAMANU – simbol al demnității naționale”

  • 30 Aprilie 17:16
Biblioteca Națională a Rep. Moldova inaugurează o expoziție de documente și publicații din colecțiile sale cu genericul „ION VATAMANU – simbol al demnității naționale”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) inaugurează, zilele acestea, o expoziție de documente și publicații din colecțiile BNRM cu genericul „ION VATAMANU – simbol al demnității naționale”, prilejuită de aniversarea a 85-a a nașterii poetului, publicistului, eseistului, traducătorului, chimistului și politicianului Ion VATAMANU.

Potrivit unui comunicat al BNRM, sunt expuse circa 100 de documente, printre care volumul de debut „Primii fulgi” (1962), „Monologuri” (1964), „Linistea cuvintelor” (1971), „Ora păsării” (1974), „Măslinul oglindit” (1983), „Atât de mult al pământului (1990), „Nimic nu-i zero” (2003) ș.a.

Se regăsesc în expoziție și traduceri din poeții ruși, ucraineni, lituanieni, letoni, eleni, dar și opera poetului tradusă în diferite limbi; ediții periodice cu referințe critice semnate de Mihai Cimpoi, Ion Ciocanu, Ana Bantoș, Nicolae Robu, Larisa Turea, Andrei Hropotinschi, Alex Burlacu ș.a.

Documentele sunt sistematizate în 5 compartimente:
1. Profil literar: Ediții antume și postume a poetului Ion VATAMANU;
2. Ion Vatamanu – traducător, alcătuitor, redactor, critic;
3. Ion Vatamanu în alte limbi;
4. Viața și activitatea poetului;
5. „Unire, moldoveni...”. Ion Vatamanu – parlamentar.

Expoziția poate fi vizitată până pe 3 iunie 2022, în spațiul expozițional, etajul II, blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), precizează comunicatul.

Ion Vatamanu s-a născut la 1 mai 1937 în satul Costiceni, județul Hotin (astăzi – raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina). În 1960 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Chimie, iar în 1971, la Lvov, Ucraina, a susținut teza de doctor în chimie. Din 1973 a deținut funcția de șef de laborator al Institutului de Chimie al Academiei de Științe a Moldovei. Este autor a peste 150 de lucrări științifice în domeniul chimiei analitice. În 1990, Ion Vatamanu a fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și a condus Comisia pentru Cultură și Culte. În 1987-1991 a participat activ la procesul de renaștere națională. Împreună cu poeta Leonida Lari, fondează, în martie 1989, revista „Glasul” (mai târziu - „Glasul Națiunii”), prima publicație în grafie latină din Republica Moldova după 1944. A fost redactor-șef al revistei „Columna”. Primele versuri le publică în anii studenției, propunând cititorului „un alt fel de poezie” – meditativă, pătrunsă de gând și atitudine. Ion Vatamanu s-a stins din viață la 9 august 1993. A fost decorat (postmortem) cu medalia „Mihai Eminescu” și cu "Ordinul Republicii".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:5,66 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
23
Mon
22
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău