Biblioteca Națională a lansat Calendarul Național 2024

  • 16 Ianuarie 18:13
Biblioteca Națională a lansat Calendarul Național 2024

Biblioteca Națională a Republicii Moldova a lansat Calendarul Național 2024. Produsul editorial consemnează, în mod special, evenimente de importanță istorică, precum 35 de ani de la adoptarea legislației cu privire la limba română și grafia latină, dar și 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. Directorul adjunct al Bibliotecii Naționale și coordonatoarea ediției, Veronica Borș, a spus că actuala ediție a calendarului contribuie la reconstituirea adevărului istoric și științific prin cercetările sistematice, transmite IPN.

Veronica Borș a spus că membrii de redacție și echipa de autori au muncit pe parcursul a 365 de zile ca să avem astăzi o lucrare care înserează 355 de pagini. Lucrarea conține descrierea a peste 1000 de date memorabile, distribuite pe luni, prezintă informații despre mai mult de 600 de evenimente naționale și internaționale aniversare, comemorative, profesionale și sărbători care vor fi celebrate în anul 2024. Publicația însumează o serie de nume de referință din domeniul științei, culturii, artei, personalități reprezentative din Republica Moldova și din întreg spațiul românesc, precum și din cultura și civilizația universală.

Academicianul Andrei Eșanu, președintele colegiului de redacție, a spus că acest calendar încearcă să reprezinte întreaga cultură, prin marele sale personalități, prin marele evenimente care s-au derulat de-a lungul secolelor și care într-un fel sau altul în anul 2024 vor marca aniversări frumoase. „Noi, cei care ne-am străduit asupra acestui volum, am încercat să cuprindem tot ce este mai frumos și reprezentativ și să trecem printr-o sită a conștiinței noastre, a celei mai pure, cu mâinile curate și cugetul curat să întrunim în paginile acestui volum tot ce am crezut că este mai de valoare. Majoritatea evenimentelor, personalităților incluse, faptelor sunt însoțite de bibliografii, de lucrări care vin în ajutorul celor care se interesează de o personalitate, de un eveniment remarcabil și, ducându-se la acele lucrări, cărți, volume, studii și materiale pot să lărgească cunoștințele despre un eveniment, despre o faptă în istoria noastră, despre o personalitate din trecut și de astăzi care s-au evidențiat prin rezultatele remarcabile”, a spus academicianul.

Printre figurile prezentate în Calendarul Național 2024  se regăsește doctorul în economie Vasile Șoimaru, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova. Potrivit lui Vasile Șoimaru, Calendarul Național trebuie să apară atât timp cât va trăi Biblioteca Națională. Un alt protagonist este istoricul Anatol Petrencu, care a spus că această lucrare este importantă atât pentru istoricii, cât și oamenii de cultură. În opinia sa, este rezultatul unei munci îndelungate, fiind adunate multe informații utile.

Sunt comemorați, de asemenea, oameni de cultură, politicieni, cărturari, omagiați în anul 2024, care au contribuit la dezvoltarea literaturii, artei, științei românești și universale: Dosoftei, teolog, cărturar, poet, traducător, mitropolit al Moldovei – 400 de ani de la naștere; Mihai Volontir, actor de teatru și film, Artist al poporului, Cavaler al „Ordinului Republicii”, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova – 90 de ani de la naștere; Ion Aldea-Teodorovici, compozitor și interpret de muzică ușoară, Artist emerit – 70 de ani de la naștere.

Calendarul Național a fost lansat în cadrul suitei de evenimente prilejuite de celebrarea Zilei Naționale a Culturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău