Biblioteca Națională a lansat „Calendarul Național 2022”

  • 14 Ianuarie 2022 14:07
Biblioteca Națională a lansat „Calendarul Național 2022”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova a lansat „Calendarul Național 2022”. Evenimentul a avut loc în cadrul suitei de manifestări cultural-artistice dedicate Zilei Naționale a Culturii în Republica Moldova, marcată anual la 15 ianuarie, transmite IPN.

Potrivit Elenei Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale și membră a colegiului de redacție a „Calendarului Național 2022”, lucrarea are caracter enciclopedic, cuprinde nume de referință din domeniul științei, culturii și artei, personalități marcante din Republica Moldova, personalități notorii din România (în special din Țara Moldovei și România întregită), include nume de referință din cultura și civilizația universală. Criteriul principal de selectare a numelor este cel valoric.

Lucrarea are 504 pagini și cuprinde peste 300 de articole despre personalități, precum și circa 2000 de informații generale despre evenimentele naționale și cele internaționale aniversare, comemorative, profesionale, dar și alte evenimente importante din anul 2022.

Calendarul documentează aniversări importante, cum ar fi 100 de ani de la nașterea poetului, eseistului și traducătorului Anatol Gugel, 90 de ani de la nașterea poetului Spiridon Vangheli, 85 de ani de la nașterea compozitorului Eugen Doga, Artist al Poporului, 80 de ani de la nașterea criticului literar și eminescologului Mihai Cimpoi, 80 de ani de la nașterea scriitorului pentru copii Titus Știrbu, 80 de ani de la nașterea medicului și cercetătorului științific Nicolae Ghidirim.

Tot în „Calendarul Național 2022”  sunt menționate alte date importante, cum ar fi 565 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a lui Ștefan cel Mare și Sfânt, 210 ani de la încheierea Tratatului de la București (1812), 190 de ani de la fondarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, 100 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, ca suverani ai noului stat român, ceremonie organizată la Catedrala Reîntregirii Neamului și Încoronării de la Alba Iulia (15 octombrie 1922), 80 de ani de la inaugurarea Turnului Dezrobirii Basarabiei, 65 de ani de la înființarea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” de la Bălți.

Potrivit Elenei Pintilei, această publicație culturală de referință, „Calendarul Național”, este solicitată de către principalele instituții din stat, misiunile diplomatice din Republica Moldova și peste hotare, mass-media, instituții de cultură și educaționale, cercetători, scriitori.

Tot în contextul Zilei Naționale a Culturii în Republica Moldova, dar și cu prilejul marcării a 170 de ani de la nașterea prozatorului, dramaturgului, poetului, publicistului I.L. Caragiale, la Biblioteca Națională a fost inaugurată o expoziție de documente, cu genericul: „Ion Luca Caragiale- „…un om cât o lume”. Expoziția cuprinde circa 250 de documente din colecțiile Bibliotecii Naționale. E vorba de versuri, proză, dramaturgie, cărți pentru copii, semnate de către I.L. Caragiale și editate în diferite timpuri, inclusiv în alte limbi, amintiri ale contemporanilor protagonistului, dicționare, enciclopedii, albume, afișe.

Expoziția este deschisă publicului până la 25 februarie, în spațiul expozițional, etajul I, blocul central.

La Biblioteca Națională a fost lansată cartea „Opera Omnia. I.L. Caragiale”,  ediția a II-a. Cartea a văzut lumina tiparului la o editură de la Iași.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău