Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” împlinește astăzi 145 ani de activitate
-
19 Octombrie 2022 13:29
Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” împlinește astăzi 145 ani de activitate. Potrivit istoricilor, instituția a fost atestată pentru prima dată în 1832 ca bibliotecă gubernială, apoi inaugurată ca bibliotecă a orașului Chișinău, la 19 octombrie 1877, la inițiativa primarului Carol Schmidt. În 1891, biblioteca municipală deschide serviciul de împrumut la domiciliu, iar prima femeie care condus instituția, timp de 40 de ani a fost Daria Harjevschi (1884-1924), promotor al culturii interbelice, transmite Radio Chișinău.
Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chișinău, aspiră spre modernizare, având drept exemplu modelul european. De câteva decenii, biblioteca pune accent pe conținut digital, oferind servicii atractive pentru cititorul contemporan prin tehnologii informaționale, aplicații de realitate virtuală, dezvoltare personală, diverse ateliere de lectură și creație, a spus în cadrul conferinței aniversare, directoarea instituției, Dr. Mariana Harjevschi.
„Biblioteca municipală cu o rețea formată din 27 de filiale permite o abordare mai extinsă cu servicii mai diverse, cu programe, acționând simultane în mai multe sectoare, cuprinzând întreaga hartă a orașului Chișinău. Perceput până nu demult un loc mai liniștit, astăzi este plină cu animații culturale, sprijin pentru educație, dialog civic, conexiuni virtuale, și altele. Biblioteca anul organizează și desfășoară peste 5 mii de programe și adună peste 50 mii de participanți.”, a declarat dr. Mariana Harjevschi.
Directoarea adjunctă a instituției, Lidia Kulikovski, a comunicat că biblioteca era una performantă încă de la începutul secolului XX, mai ales în perioada primarului orașului Carol Schmidt, care a oferit un spațiu generos bibliotecii:
„A avut ani de glorie cum nu au avut alte biblioteci publice, mai ales de când Carol Schmidt a devenit primarul Chișinăului. Carol Schmidt a oferit bibliotecii în 1903 local în noul edificiu al Dumei orășenești, actuala primărie. O treime din etajul 2 cu 11 odăi era biblioteca, care până în 1941 și-a extins spațiile la 1894 metri pătrați.”, a spus dr. Lidia Kulikovski.
Directoarea Bibliotecii Naționale din Rep. Moldova, Elena Pintilie, a subliniat că bibliotecarul are un rol important în promovarea culturii contemporane, totodată rolul de conservare și arhivare a istoriei:
„Apărută ca proces de modernizare a vieții social-culturale a Chișinăului și a Basarabiei. În cei 145 de ani de activitate, Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” s-a menținut excelent în peisajul bibliotenomic românesc, cu o arhivă inegalabilă a istoriei Chișinăului, cu colecții de documente, servicii, utilizatori ingenioși și spații atractive.”, a precizat Elena Pintilie.
Conferința aniversară reunește manageri și bibliotecari de la instituțiile de profil din Republica Moldova și România, inclusiv manageri ai bibliotecilor județene din Târgu-Mureș, Buzău, Brăila, Dâmbovița, Brașov, Constanța, Bistrița-Năsăud, Cluj-Napoca, Alba-Iulia.
În cadrul evenimentului are loc Galeria posterelor „Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” pentru chișinăuieni: conexiuni”, expoziția de documente „Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”: file de istorie” și lansări de carte. În finalul Conferinței va fi organizată Gala Excelenței Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”: biblioteci, instituții partenere”.