Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț și Radio România Chișinău lansează două volume după derularea proiectului cultural „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“
-
17 Decembrie 2018 09:28
Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț anunță lansarea a două volume rezultate din derularea proiectului cultural „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“, desfășurat în parteneriat cu Radio România Chișinău.
Evenimentul va avea loc, luni 17 decembrie, începând cu ora 12:00, în cadrul Galei de închidere a acestui proiect început în octombrie 2017.
Cele două volume conțin fiecare câte 150 de pagini și reunesc texte grupate în jurul tematicii, devenind, astfel, un adevărat curs pentru uzul posterității.
Conferințele susținute de Ion Negrei, Octavian Țîcu, Mariana Țăranu, Nicolae Negru, Ana și Alexandru Bantoș fac obiectul primului volum. Al doilea volum cuprinde texte semnate de Ina Guțu, Leontina Vatamanu, Vladimir Beșleagă, Ion Iovcev, Elena și Gheorghe Negru, Sergiu Musteață, Ion Varta și Vlad Țurcanu.
„Structura de rezistență a proiectului este dată de statura invitaților speciali, oameni de cultură remarcabili din Republica Moldova, care au adus cu ei la Piatra-Neamț, dar și la Bicaz, toată acumularea de știință, conștiință, trăire și experiență și au pus-o la dispoziția publicului larg în cadrul conferințelor-dezbatere. Astfel, proiectul „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“ este, de fapt, un curs intensiv, dar foarte cuprinzător, de istorie recentă, de cultură și de românism, un fel de Universitate de Centenar, am putea spune“, spune prof. Mihaela Mereuță, directorul-manager al bibliotecii.
„Prin intermediul întâlnirilor și conferințelor organizate la Piatra-Neamț de Radio România Chișinău și Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, cu invitați precum istorici, analiști, publiciști, scriitori și critici literari am reușit, sper, să aducem mai multă lumină asupra evenimentelor care au marcat și încă marchează viața politică, socială și culturală a basarabenilor în ultimii mai bine de o sută de ani, să construim punți de legătură pentru viitoare colaborări și proiecte comune“, afirmă Ina Guțu, redactor Radio România Chișinău.
„Volumele oferă cititorilor de pe ambele maluri ale Prutului unele din cele mai arzătoare teme, referitoare la istoria, identitatea, limba și literatura românilor basarabeni“, menționează și prof. univ.dr.-hab. Anatol Petrencu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România.
Proiectul „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“ este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Sursa: Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț