Berlinul insistă asupra reformării NATO pentru a putea contracara 'amenințările' din partea Rusiei și Chinei

  • 22 Iunie 15:51
Berlinul insistă asupra reformării NATO pentru a putea contracara 'amenințările' din partea Rusiei și Chinei

Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, s-a pronunțat energic marți, la Praga, în favoarea preconizatei reforme a NATO, subliniind că aceasta este necesară pentru ca Alianța Nord-Atlantică să poată face față eventualelor 'amenințări din partea Rusiei și Chinei', relatează EFE, potrivit Agerpres.

'O reformă a NATO până în 2030 este esențială, întrucât fără acest efort comun nu vom putea față față amenințărilor din partea Rusiei și Chinei', a afirmat Kramp-Karrenbauer, în intervenția sa prin teleconferință în cadrul celei de-a opta ediții a Forumului 'Securitatea noastră nu poate fi considerată un dat' ('Our Security Cannot Be Taken for Granted'), organizată în capitala Cehiei.

'Moscova nu este interesată să coopereze cu Occidentul', a apreciat șefa instituției de apărare de la Berlin, pe fondul răcirii relațiilor cu Kremlinul, în condițiile în care Consiliul NATO-Rusia nu a mai avut loc de ani de zile și mai ales după recenta desfășurare masivă de trupe rusești la granița cu Ucraina.

'Avem o reală amenințare pe flancul estic al NATO din Europa', a insistat Kramp-Karrenbauer, justificând măsurile convenite de liderii Alianței Nord-Atlantice săptămâna trecută la summitul lor de la Bruxelles.

În cadrul acestui summit, NATO a plasat clar China printre amenințările la adresa securității sale și s-a pronunțat pentru lansarea unui proces de adaptare pentru a-și îmbunătăți răspunsul la provocări, precum agresivitatea Rusiei, atacurile cibernetice sau schimbările climatice.

'China își folosește puterea economică pentru a se opune prin veto anumitor măsuri și încearcă să divizeze Europa, iar Rusia are ambiții similare', a afirmat șefa de la Apărare din Germania, fosta lideră a creștin-democraților germani.

'Chiar dacă forța economică a Rusiei este slabă, ea este puternică prin propagandă și dezinformare', a continuat Kramp-Karrenbauer.

Cu această ocazie, ministrul de externe ceh, Jakub Kulhanek, a lansat un apel Moscovei să se abțină pe viitor de la 'provocări inutile' precum unele din trecutul imediat, cum ar fi includerea Cehiei și SUA pe așa-zisa listă cu țări 'neprietenoase'.

Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a subscris ideii că Rusia reprezintă o 'amenințare serioasă în contextul geopolitic' actual, prin 'anexarea inacceptabilă' a peninsulei ucrainene Crimeea (2014) și prezența sa militară în Siria și Libia.

În același timp, premierul ceh Andrej Babis și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu retragerea forțelor NATO din Afganistan, în timp ce miniștrii Kuhanek și Nad au criticat plecarea trupelor americane din această țară afectată de violențe, fără ca SUA să le fi explicat și aliaților lor în prealabil și într-un în mod adecvat această decizie, notează EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,96
Câțiva nori
Umiditate:46 %
Vint:0,45 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
23
Mon
26
Tue
26

Curs oficial BNM 05 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1695 -0.0820
USD 17.8563 -0.0224
RON 4.3040 -0.0169
UAH 0.6631 -0.0034
RUB 0.2450 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău