Berlinul dă undă verde Cehiei să revândă Ucrainei foste blindate ale armatei germane

  • 01 Aprilie 2022 16:57
Berlinul dă undă verde Cehiei să revândă Ucrainei foste blindate ale armatei germane

Guvernul german a permis unei companii cehe să vândă Ucrainei 58 de vehicule de luptă pentru infanterie, care au făcut parte inițial din echipamentele armatei fostei Republici Democrate Germane (RDG), relatează dpa, potrivit Agerpres.

A fost emis un permis pentru vehicule blindate de luptă bV-501 (fostele BMP-1), a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german.

Aceste tancuri, dotate cu un tun și mitraliere, erau echipamente militare standard în armatele Pactului de la Varșovia.

Armata RDG a fost absorbită de Bundeswehr după reunificarea Germaniei în 1991, iar tancurile care s-au aflat în dotarea sa au fost ulterior vândute unei companii cehe. Aceasta le va livra acum armatei ucrainene.

Pentru revânzarea acestor tancuri, era obligatorie aprobarea părții germane, din cauza așa-numitei "clauze de utilizare finală" din contractul de vânzare inițial, care împiedica vânzarea de echipament militar al Bundeswehr-ului către terțe părți fără aprobarea Berlinului.

Potrivit unei relatări a ziarului Die Welt, compania cehă a încercat deja să revândă blindate armatei ucrainene în 2019, dar a fost blocată de guvernul Angelei Merkel, care nu voia să pericliteze dialogul său cu Rusia de la acea vreme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău