Berlinul aprobă înghețarea chiriilor timp de cinci ani

  • 19 Iunie 2019 11:30
Berlinul aprobă înghețarea chiriilor timp de cinci ani

Autoritățile locale din Berlin au decis marți înghețarea chiriilor timp de cinci ani, la solicitarea rezidenților care susțin că orașul lor, odată faimos pentru că era accesibil, a devenit mult prea scump, transmit BBC și Reuters, preluat de Agerpres.

Problema creșterii chiriilor afectează întreaga țară, dar este extrem de acută în capitala Berlin, unde chiriile s-au dublat în ultimul deceniu, în condițiile în care piața muncii înfloritoare a atras un aflux de muncitori, ceea ce a pus presiuni asupra pieței imobiliare. Berlinezii critică activitatea unor companii imobiliare, precum Deutsche Wohnen și Vonovia, care au cumpărat mii de clădiri, profitând de prețurile mai scăzute decât în alte capitale europene.

Conform statisticilor, aproximativ 85% din berlinezi stau cu chirie, iar în ultimul deceniu aproximativ 40.000 de persoane se mută în fiecare an în Berlin.

Katrin Lompscher, senator pentru dezvoltare urbană și locuințe în Berlin, a anunțat că înghețarea chiriilor se va aplica retroactiv din 18 iunie - o măsură care aparent împiedică firmele care închiriază locuințe să majoreze chiriile înainte ca proiectul să devină lege, probabil în ianuarie.

Reglementarea adoptată marți se va aplica unui număr de 1,4 proprietăți imobiliare, dar nu și locuințelor sociale, care sunt reglementate separat, sau noilor clădiri.

Chiar dacă chiriile în Berlin au crescut, ele sunt mult sub nivelul celor din Londra, Barcelona, Rotterdam, Milano și Paris. Un apartament cu două camere în Berlin, într-o zonă la modă, Prenzlauer Berg, costă aproximativ 1.500 de euro pe lună, aproape jumătate față de costul unui apartament similar în Primrose Hill din Londra.

Acțiunile Deutsche Wohnen, compania imobiliară cu portofolii masive în Berlin, au scăzut marți cu 0,9%.

În aprilie, zeci de mii de persoane au participat la marșuri de protest în mai multe orașe din Germania, precum München, Koln, Frankfurt și Berlin, față de creșterea agresivă a chiriilor.

Potrivit unui studiu recent realizat de firma de consultanță imobiliară CBRE Berlin și banca germană Berlin Hyp AG, prețul mediu al unei chirii în Berlin a trecut de 10 euro pe metru pătrat pe lună.

Din cele aproximativ două milioane de apartamente cu chirie din Berlin, societatea Deutsche Wohnen deține 115.000 de apartamente, iar Vonovia deține 44.000 de apartamente.

În 2018, Vonovia a majorat prețul mediu al chiriei cu 4,2%. Această evoluție a prețurilor este stimulată de popularitatea marilor orașe din Germania, unde, atât germanii, cât și europenii, vin să se instaleze cu zecile de mii în fiecare an, fără ca oferta de noi locuințe să urmărească cererea.

"De cinci ani, avem o creștere a construcțiilor de noi locuințe, însă aceasta nu acoperă deficitul, deoarece sunt construite prea puține locuințe sociale și locuințe cu prețuri accesibile", explică Ulrich Ropertz, purtătorul de cuvânt al Asociației Locatarilor Germani.

În plus, acesta susține că societățile imobiliare precum Vonovia sau Deutsche Wohnen beneficiază de o "influență politică la scară națională", care le permite să blocheze adoptarea unor măsuri adecvate pentru a ține sub control chiriile.

Potrivit datelor Eurostat, jumătate dintre germani sunt chiriași. În timp ce în România aproximativ 96% dintre persoane locuiesc în apartamente sau case proprietate personală, cel mai mare procent din UE, în Germania proporția este de 51,7%.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău