BERD va sprijini Republica Moldova pentru a îmbunătăți mediul de afaceri

  • 22 Octombrie 2014 15:07
BERD va sprijini Republica Moldova pentru a îmbunătăți mediul de afaceri

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va sprijini Republica Moldova în intențiile sale de a îmbunătăți mediul de afaceri, va încuraja dezvoltarea sectorului privat și va promova buna guvernare.

Un memorandum de intenție în acest sens a fost semnat la 22 octombrie de către prim-ministrul Iurie Leancă și președintele BERD, Suma Chakrabarti.
 
Documentul prevede înființarea unui mecanism independent care să combată cazurile de concurență neloială și va promova soluționarea alternativă a litigiilor și crearea unui singur registru transparent al băncilor din Moldova.
 
De asemenea, BERD va oferi asistență tehnică suplimentară în domeniul achizițiilor publice și cel judiciar. Totodată, va continua conlucrarea pentru îmbunătățirea guvernanței corporative în întreprinderile de stat, consolidarea activității Consiliului Concurenței și creșterea capacităților asociațiilor de business din Moldova. ”Relația cu BERD esta axată pe domeniile cheie, strategice pentru asigurarea transformării R.Moldova într-o economie funcțională, într-o economie cu o guvernare bună, ceea ce înseamnă crearea locurilor de muncă, ceea ce înseamnă crearea unui potențial de export” a declarat Iurie Leancă.
 
La rândul ei, șefa Biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare la Chișinău, Julia Otto, a menționat că BERD susține inițiativa Guvernului de îmbunătățire a climatului investituțional, iar continuitatea memorandumului depinde de realizările înregistrate de Republica Moldova.
 
”Cu un climat ineficient de afaceri și cu un indice ridicat al corupției Moldova nu poate să se dezvolte, de aceea am venit cu acest memorandum care a fost discutat cu instituțiile internaționale, mediul de afaceri, dar și societatea civilă. Semnarea memorandumului trimite un semnal puternic și arată că noi suntem gata să abordăm aceste chestiuni,și este vorba doar de un început. Succesul acestui memorandum va fi măsurat de realizările care vor avea loca declarat șefa Biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare la Chișinău, Julia Otto
 
Amintim că BERD este cel mai mare investitor instituțional din Republica Moldova, cu peste 900 de milioane de euro în aproximativ 100 de proiecte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău