BERD împrumută 3,7 milioane euro municipiului Bălţi pentru procurarea de troleibuze noi

  • 03 Iunie 12:32
BERD împrumută 3,7 milioane euro municipiului Bălţi pentru procurarea de troleibuze noi

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) ajută municipiul Bălţi să procure troleibuze noi şi acordă 3,7 milioane de euro pentru extinderea şi modernizarea transportului urban, conform unui comunicat al instituţiei.

Municipalitatea va achiziţiona 10 troleibuze noi cu finanţarea de la BERD şi fondul multilateral E5P care sprijină proiecte în ţările Parteneriatului Estic al UE.

BERD oferă un împrumut în valoare de 2,5 milioane de euro întreprinderii municipale Direcţia de Troleibuze din Bălţi. Banca a mai solicitat un grant în valoare de 1,2 milioane de euro de la fondul E5P, pentru a suplini împrumutul. E5P facilitează investiţiile în proiecte de mediu şi eficienţă energetică.

Activ în Moldova şi alte ţări ale Parteneriatului Estic, E5P este finanţat de Uniunea Europeană, în calitate de cel mai mare donator, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Lituania, Norvegia, Moldova, Polonia, România, Republica Slovacă, Suedia.

Noile troleibuze vor funcţiona pe electricitate şi în baza noilor tehnologii cu utilizarea bateriilor, ceea ce va permite vehiculelor să circule în zonele mai îndepărtate, fără utilizarea firelor electrice aeriene.

Proiectul va mai contribui la extinderea rutelor existente de troleibuze, pentru a deservi zonele dens populate şi a îmbunătăţi eficienţa generală a serviciului. Pe lângă aceasta, împrumutul va finanţa reabilitarea vechii infrastructuri de alimentare cu energie şi achiziţionarea echipamentului de mentenanţă.

Oraşul va obţine şi fonduri adiţionale nerambursabile de la BERD pentru a sprijini implementarea tehnică a proiectului precum şi pentru a elabora un plan al transportului public sustenabil.

Noile fonduri BERD şi E5P sunt oferite ca urmare a realizării cu succes a proiectului precedent de reînoire a flotei de troleibuze din Bălţi în perioada 2012-2014. Atunci oraşul a achiziţionat 23 troleibuze moderne, piese de schimb, componente ale infrastructurii de alimentare cu energie electrică şi alte echipamente. Modernizarea a fost finanţată dintr-un împrumut al BERD în valoare de 3 milioane de euro şi un grant investiţional de 1,6 milioane de euro de la Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate a Comisiei Europene.

Ca parte a noului proiect, BERD va oferi sprijin autorităţilor municipiului Bălţi în elaborarea unui Plan de Acţiuni pentru un Oraş Verde. Acesta este parte a programului Băncii Green Cities, sau Oraşe Verzi, şi are drept scop identificarea şi prioritizarea problemelor de mediu şi găsirea soluţiilor pentru acestea. Iniţiativa vizează crearea unui viitor mai bun şi mai sustenabil pentru oraşe şi locuitorii acestora prin investirea în infrastructură şi aplicarea unor măsuri de politici într-un mod sustenabil.

Bălţi devine cel de-al 29-lea oraş participant al acestui programului inovativ în valoare de un miliard de euro. Municipiul Chişinău s-a alăturat programului în anul 2016.

BERD este cel mai mare investitor instituţional în Republica Moldova. Până astăzi, Banca a investit aproape 1,3 miliarde de euro în ţară, în aproximativ 130 de proiecte în sectorul bancar, infrastructura sustenabilă, comerţul şi industrie agroalimentară.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
2,56 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:64 %
Vint:3,1 m/s
Sun
4 °C
Mon
5 °C
Tue
7 °C
Wed
5 °C
Thu
1 °C

Curs oficial BNM 07 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău