BERD împrumută 3,7 milioane euro municipiului Bălți pentru procurarea de troleibuze noi

  • 03 Iunie 2019 12:32
BERD împrumută 3,7 milioane euro municipiului Bălți pentru procurarea de troleibuze noi

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ajută municipiul Bălți să procure troleibuze noi și acordă 3,7 milioane de euro pentru extinderea și modernizarea transportului urban, conform unui comunicat al instituției.

Municipalitatea va achiziționa 10 troleibuze noi cu finanțarea de la BERD și fondul multilateral E5P care sprijină proiecte în țările Parteneriatului Estic al UE.

BERD oferă un împrumut în valoare de 2,5 milioane de euro întreprinderii municipale Direcția de Troleibuze din Bălți. Banca a mai solicitat un grant în valoare de 1,2 milioane de euro de la fondul E5P, pentru a suplini împrumutul. E5P facilitează investițiile în proiecte de mediu și eficiență energetică.

Activ în Moldova și alte țări ale Parteneriatului Estic, E5P este finanțat de Uniunea Europeană, în calitate de cel mai mare donator, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Lituania, Norvegia, Moldova, Polonia, România, Republica Slovacă, Suedia.

Noile troleibuze vor funcționa pe electricitate și în baza noilor tehnologii cu utilizarea bateriilor, ceea ce va permite vehiculelor să circule în zonele mai îndepărtate, fără utilizarea firelor electrice aeriene.

Proiectul va mai contribui la extinderea rutelor existente de troleibuze, pentru a deservi zonele dens populate și a îmbunătăți eficiența generală a serviciului. Pe lângă aceasta, împrumutul va finanța reabilitarea vechii infrastructuri de alimentare cu energie și achiziționarea echipamentului de mentenanță.

Orașul va obține și fonduri adiționale nerambursabile de la BERD pentru a sprijini implementarea tehnică a proiectului precum și pentru a elabora un plan al transportului public sustenabil.

Noile fonduri BERD și E5P sunt oferite ca urmare a realizării cu succes a proiectului precedent de reînoire a flotei de troleibuze din Bălți în perioada 2012-2014. Atunci orașul a achiziționat 23 troleibuze moderne, piese de schimb, componente ale infrastructurii de alimentare cu energie electrică și alte echipamente. Modernizarea a fost finanțată dintr-un împrumut al BERD în valoare de 3 milioane de euro și un grant investițional de 1,6 milioane de euro de la Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene.

Ca parte a noului proiect, BERD va oferi sprijin autorităților municipiului Bălți în elaborarea unui Plan de Acțiuni pentru un Oraș Verde. Acesta este parte a programului Băncii Green Cities, sau Orașe Verzi, și are drept scop identificarea și prioritizarea problemelor de mediu și găsirea soluțiilor pentru acestea. Inițiativa vizează crearea unui viitor mai bun și mai sustenabil pentru orașe și locuitorii acestora prin investirea în infrastructură și aplicarea unor măsuri de politici într-un mod sustenabil.

Bălți devine cel de-al 29-lea oraș participant al acestui programului inovativ în valoare de un miliard de euro. Municipiul Chișinău s-a alăturat programului în anul 2016.

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Republica Moldova. Până astăzi, Banca a investit aproape 1,3 miliarde de euro în țară, în aproximativ 130 de proiecte în sectorul bancar, infrastructura sustenabilă, comerțul și industrie agroalimentară.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:4,12 m/s
Fri
0
Sat
-0
Sun
2
Mon
1
Tue
0

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău