BERD a ajutat peste 160 de companii mici și mijlocii din R.Moldova să-și reducă factura la energie

  • 04 Mai 2018 11:41
BERD a ajutat peste 160 de companii mici și mijlocii din R.Moldova să-și reducă factura la energie

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajutat peste 160 de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova (ÎMM) să devină mai eficiente din punct de vedere energetic.

Potrivit unui comunicat al instituției, un program specializat, lansat în 2009, susținut financiar de Guvernul Suediei și administrat de BERD, a oferit cele mai inovative și eficiente idei, din punct de vedere energetic, întreprinderilor autohtone din diferite sectoare, de la agrobusiness și construcții până la transport și turism. În același timp, proiecte de consultanță, în valoare de 2,2 milioane de euro, au fost implementate cu succes pe întreg teritoriul R.Moldova, în special în zonele rurale. Companiile locale participante au avut, astfel, oportunitatea de a-și alinia procesele de producție la standardele UE.

„Suedia este un partener strategic pentru ÎMM-urile din Republica Moldova în multe domenii, inclusiv în domeniul eficienței energetice. Datorită granturilor pentru consultanță în domeniul eficienței energetice, mai mult de 160 de întreprinderi au avut posibilitatea de a-și face afacerea mai competitivă, prin reducerea consumului de energie, reducerea costurilor, asigurarea unei eficiențe sporite a resurselor și a managementului de mediu” a declarat ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller.

Datele prezentate în urma implementării proiectelor arată că 63% dintre companii au raportat reducerea cheltuielilor energetice sau a consumului de energie, peste 75% dintre ele au demonstrat o creștere a cifrei de afaceri și 53% din întreprinderi au înregistrat o creștere a productivității. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău