BERD a achiziționat o cotă de participare în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz

  • 28 August 2020 08:15
BERD a achiziționat o cotă de participare în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a achiziționat o cotă de participare de 25% în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz, care operează conducta de transport de gaze nou construită Ungheni-Chișinău, se menționează într-un comunicat de presă al BERD, transmite IPN.

„Această interconectare va spori securitatea energetică a Moldovei prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, o condiție esențială pentru dezvoltarea economică a țării”, a declarat vice-președintele BERD, Alain Pilloux.

BERD a acordat asistență VMTG în ceea ce privește componenta de mediu și social a proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău, asigurându-se de respectarea celor mai înalte standarde în implementarea acestui proiect.

Înființată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează rețeaua de conducte de gaze din vestul Moldovei și oferă servicii de transport gaze naturale în Moldova. În 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz SRL, o subsidiara a SNTGN Transgaz, SA compania care operează sistemul românesc de transport de gaze naturale.

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a amintit că în luna martie Transgaz și BERD au semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea și susținerea investițiilor în sectorul energetic din România.

Conducta Ungheni-Chișinău cu o lungime de 120 km va deveni în curând operațională și va întregi interconectarea sistemelor de transport de gaze din România și Moldova prin racordarea Chișinăului la conducta de interconectare Iași-Ungheni între orașul estic al României, Iași și Ungheni din Republica Moldova. Construcția conductei a fost susținută și de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI), precum  și de o investiție de capital propriu de la Eurotransgaz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău