BERD: Grant de 250 de mii de euro pentru eficiența energetică a CFM

  • 03 Martie 2016 18:19
BERD: Grant de 250 de mii de euro pentru eficiența energetică a CFM

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă un grant de 250 de mii de euro pentru a dezvolta un proiect de eficiență energetică în cadrul întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” (CFM).

Parlamentul a ratificat în ședința de joi, 3 martie, Acordul de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul Proiectului de restructurare a Căilor Ferate din Moldova, acordat din Fondul Special BERD, transmite IPN.

Sergiu Bucătaru, viceministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor, a spus că scopul proiectului este crearea unui sistem feroviar eficient care ar susține necesitățile cetățenilor și care ar facilita comerțul intern și extern. Banii vor fi cheltuiți pentru a implementa un proiect de gestionare a consumului combustibilului. Se va procura un program care va controla volumul de motorină în rezervoarele locomotivelor și consumul acesteia pe căile ferate. Acest proiect are ca scop eficientizarea energetică a CFM.

Implementarea proiectului de eficientizare a CFM este o precondiție a acordului semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare prin care aceasta oferă întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” un împrumut 52,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii. Împrumutul BERD va finanța achiziționarea a zece noi locomotive multifuncționale și reabilitarea infrastructurii feroviare. De asemenea, va sprijini reforma mai amplă a sectorului feroviar pentru a furniza servicii de calitate și pentru a concura cu alte mijloace de transport.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău