Benoît Cœuré: Christine Lagarde este singura calificată pentru a conduce BCE

  • 08 Iulie 2019 09:12
Benoît Cœuré: Christine Lagarde este singura calificată pentru a conduce BCE

Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a apărat duminică nominalizarea directorului general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, la funcția de președinte al BCE, după criticile referitoare la lipsa experienței relevante, acesta numind-o "singura calificată", transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Lagarde, fost ministru francez de Finanțe și șeful FMI din 2011, a fost desemnată de liderii europeni să-l înlocuiască pe Mario Draghi în fruntea BCE. Unii comentatori au scos în evidență că nu este economist calificat și nu are experiență în domeniul băncilor centrale, spre deosebire de predecesorul ei.

"Christine Lagarde este singura calificată să conducă BCE într-o perioadă când zona euro se confruntă cu dificultăți, atât pe plan intern, cât și extern. Ea știe cum funcționează economia mondială. Ea știe cum funcționează Europa și știe cum să se adreseze piețelor financiare", a declarat Coeure, în marja unei conferințe de afaceri care s-a desfășurat în weekend la Aix-en-Provence, în sudul Franței.

Cu studii de drept, Lagarde a fost ministru de Finanțe al Franței în timpul mandatului președintelui Nicolas Sarkozy până când a preluat funcția de director general al Fondului Monetar Internațional, unde reputația ei a sporit constant.

Lagarde trebuia să susțină un discurs la conferința de la Aix-en-Provence, dar și-a anulat apariția publică după nominalizarea de săptămâna trecută. În schimb, a participat sâmbătă seara la spectacolul de operă Tosca de la Aix-en-Provence, unde mulți lideri de afaceri și politicieni au venit să socializeze.

Coeure, al cărui mandat la BCE se încheie la finele acestui an, a afirmat pentru postul de televiziune BFM că nu va candida la funcția de director general al FMI.

"Specialitatea mea acum este Europa, deci vreau să rămân în Europa și să fiu de folos în Europa. Voi vedea în ce mod, dar nu voi fi un candidat pentru FMI", a declarat oficialul BCE.

Liderii UE au ajuns marți seara la un acord privind viitorii șefi ai instituțiilor blocului comunitar. Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a fost desemnată președinte al Comisiei Europene, iar Christine Lagarde, președinte al Băncii Centrale Europene (BCE).

David Lipton, prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internațional, va prelua interimar conducerea FMI, în urma nominalizării lui Christine Lagarde la președinția BCE.

În mod tradițional, Fondul Monetar Internațional este condus de un european, iar Banca Mondială - de un american - deși marile economii emergente încearcă să vină cu proprii lor candidați.

Conform analiștilor, cele mai mari șanse pentru șefia FMI le au Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență, și Jeroen Dijsselbloem, fost ministrul olandez de Finanțe și președintele Eurogrup.

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău