Benoît Cœuré: Christine Lagarde este singura calificată pentru a conduce BCE

  • 08 Iulie 09:12
Benoît Cœuré: Christine Lagarde este singura calificată pentru a conduce BCE

Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a apărat duminică nominalizarea directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, la funcţia de preşedinte al BCE, după criticile referitoare la lipsa experienţei relevante, acesta numind-o "singura calificată", transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Lagarde, fost ministru francez de Finanţe şi şeful FMI din 2011, a fost desemnată de liderii europeni să-l înlocuiască pe Mario Draghi în fruntea BCE. Unii comentatori au scos în evidenţă că nu este economist calificat şi nu are experienţă în domeniul băncilor centrale, spre deosebire de predecesorul ei.

"Christine Lagarde este singura calificată să conducă BCE într-o perioadă când zona euro se confruntă cu dificultăţi, atât pe plan intern, cât şi extern. Ea ştie cum funcţionează economia mondială. Ea ştie cum funcţionează Europa şi ştie cum să se adreseze pieţelor financiare", a declarat Coeure, în marja unei conferinţe de afaceri care s-a desfăşurat în weekend la Aix-en-Provence, în sudul Franţei.

Cu studii de drept, Lagarde a fost ministru de Finanţe al Franţei în timpul mandatului preşedintelui Nicolas Sarkozy până când a preluat funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional, unde reputaţia ei a sporit constant.

Lagarde trebuia să susţină un discurs la conferinţa de la Aix-en-Provence, dar şi-a anulat apariţia publică după nominalizarea de săptămâna trecută. În schimb, a participat sâmbătă seara la spectacolul de operă Tosca de la Aix-en-Provence, unde mulţi lideri de afaceri şi politicieni au venit să socializeze.

Coeure, al cărui mandat la BCE se încheie la finele acestui an, a afirmat pentru postul de televiziune BFM că nu va candida la funcţia de director general al FMI.

"Specialitatea mea acum este Europa, deci vreau să rămân în Europa şi să fiu de folos în Europa. Voi vedea în ce mod, dar nu voi fi un candidat pentru FMI", a declarat oficialul BCE.

Liderii UE au ajuns marţi seara la un acord privind viitorii şefi ai instituţiilor blocului comunitar. Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a fost desemnată preşedinte al Comisiei Europene, iar Christine Lagarde, preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE).

David Lipton, prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internaţional, va prelua interimar conducerea FMI, în urma nominalizării lui Christine Lagarde la preşedinţia BCE.

În mod tradiţional, Fondul Monetar Internaţional este condus de un european, iar Banca Mondială - de un american - deşi marile economii emergente încearcă să vină cu proprii lor candidaţi.

Conform analiştilor, cele mai mari şanse pentru şefia FMI le au Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă, şi Jeroen Dijsselbloem, fost ministrul olandez de Finanţe şi preşedintele Eurogrup.

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
17,45 °C
cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,6 m/s
Thu
16 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C
Sun
17 °C
Mon
16 °C

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2894 -0.0890
USD 17.5096 -0.0505
RON 4.0582 -0.0142
UAH 0.7104 -0.0027
RUB 0.2718 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău