BENEFICIILE pentru sănătate pe care le aduc fructele toamnei
-
24 Septembrie 2017 15:53
În acest anotimp trebuie să consumăm cât mai multe produse naturale, fructe și legume care să asigure organismului substanțe nutritive, antioxidanți și flavonoizi, care să reducă radicalii liberi și stresul oxidativ rezultat din procesul de ardere al alimentelor, atât de nocive sănătății.
Merele, strugurii, zmeura perele, prunele, gutuile sunt vedetele sezonului de toamnă, au un conținut bogat în vitamine și fibre, asigură o digestie optimă și un tranzit normal, scrie Descoperă.
Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată și Nutriție, explică pentru CSID ce avantaje au fructele toamnei pentru organism.
Merele
Merele au în compoziție minerale precum magneziu, calciu, cupru, dar și o serie de vitamine, cu precădere vitamina C. Un rol important îl au pectinele care participă la buna funcționare a aparatului digestiv, reglând peristaltismul intestinal și absorbind deșeurile și toxinele, putând preveni astfel cancerul de colon.
Prin vitamina A se stimulează secreția mucusului intestinal, care are rol protector și participă la prevenirea ulcerului, dar și la dezinfecția intestinului.
Un alt rol important al pectinelor din măr este acela de a scădea valoarea colesterolului sangvin, fiind un adjuvand natural tratamentului hipocolesterolemiant.
Mărul este sursă importantă de flavonoizi, are aproprietăți antioxidante și efecte benefice în prevenția unor afecțiuni cronice sau degenerative. Recomand pacienților consumul de mere în regimurile de slăbire, deoarece au zaharuri necesare bunei funcționări a organismului, au un ușor efect diuretic și o încărcătură calorică scăzută.
Perele
Perele sunt fructe zemoase și dulci, înrudite cu gutuile și merele. Prin conținutul lor asigură 15 % din aportul zilnic de fibre, având și proprietăți hipocolesterolemiante.
Susțin consumul de pere, deoarece au un conținut bogat în minerale, precum calciu, fosfor, potasiu, dar și în vitamine din grupul B. Ele reprezintă o sursă de vitamine, A, B1, B2, E, dar au și caroten și acid folic, cu rol remineralizant.
Sunt recomandate persoanelor astenice, anemice. Perele sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ și depurativ, fiind un adjuvant în aliementația pacienților care suferă de constipație cronică.
Citește continuarea pe CSID.