Belgianul Charles Michel a fost reales președinte al Consiliului European

  • 25 Martie 2022 09:41
Belgianul Charles Michel a fost reales președinte al Consiliului European

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniți în cadru extraordinar la Bruxelles, l-au reales joi pe Charles Michel în funcția de președinte al Consiliului European, informează agențiile de presă internaționale, scrie Agerpres.

Fostul premier al Belgiei în vârstă de 46 de ani a fost ales cu unanimitate în funcția respectivă pentru un al doilea mandat de doi ani și jumătate (1 iunie 2022 - 30 noiembrie 2024). El nu va putea candida pentru un al treilea mandat.

Charles Michel este președinte al Consiliului European începând cu 1 decembrie 2019.

Această funcție, devenită permanentă în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona în 2009, a mai fost ocupată de fostul premier belgian Herman Van Rompuy și, ulterior, de fostul premier polonez Donald Tusk, fiecare obținând și un al doilea mandat.

Rolul președintelui Consiliului European este de a pregăti summiturile Uniunii Europene. De asemenea, el asigură reprezentarea externă a UE la nivel de șefi de stat și de guvern.

Printre altele, Charles Michel a condus în vara lui 2020 un summit-maraton, de patru zile și patru nopți, consacrat unui plan de relansare masiv pentru a face față crizei cauzate de pandemia de COVID-19, finanțat pentru prima dată printr-un împrumut comun. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău