Belgia a primit un nou mandat european de arestare pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont

  • 16 Octombrie 2019 12:12
Belgia a primit un nou mandat european de arestare pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont

Belgia a primit un al treilea mandat european de arestare, emis de Curtea Supremă spaniolă, pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont, a informat miercuri o purtătoare de cuvânt a procurorilor de la Bruxelles, informează site-ul agenției Reuters.

Mandatul a ajuns în limba spaniolă, însă legea spune că acesta trebuie trimis în una dintre cele trei limbi naționale ale Belgiei sau în engleză, așa că Spania va trimite un nou mandat săptămâna viitoare, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

"Luând în considerare complexitatea emiterii noului mandat și având în vedere celelalte două mandate trimise pe numele domnului Puigdemont, cazul va avea nevoie de o analiză detaliată", a mai declarat aceasta.

Curtea Supremă din Spania a emis luni un nou mandat de arestare pe numele lui Carles Puigdemont, fost premier al Cataloniei și unul din liderii mișcării secesioniste din această regiune. Decizia ce îl vizează pe Puigdemont vine după condamnarea mai multor lideri separatiști catalani la nouă până la 13 ani în închisoare pentru rolul pe care l-au jucat în tentativa de proclamare a independenței regiunii Catalonia în 2017.

Puigdemont a fugit în Belgia după eșecul tentativei de obținere a independenței Cataloniei în octombrie 2017.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independența față de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependență, nu a fost aprobat de Curtea Constituțională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independența, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluționarea crizei prin dialog, transmite mediafax.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău