Belarusul a anunțat că își suspendă participarea la Parteneriatul Estic al UE

  • 28 Iunie 2021 18:34
Belarusul a anunțat că își suspendă participarea la Parteneriatul Estic al UE

Belarusul a anunțat luni că își suspendă participarea la Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, menit să contribuie la apropierea între forul european și foste republici sovietice, decizia Minskului fiind un protest contra sancțiunilor adoptate de UE după interceptarea unui avion de linie european de către autoritățile belaruse, transmit AFP și Reuters, citat de AGERPRES.

''Nu ne putem îndeplini obligațiile din acest acord în contextul sancțiunilor și restricțiilor impuse de UE'', a indicat Ministerul de Externe belarus într-un comunicat. Acesta a anunțat și decizia de rechemare în țară a ambasadorului Belarusului la Uniunea Europeană, pentru consultări.

MAE belarus a sugerat și ca reprezentantul UE la Minsk să revină la Bruxelles pentru consultări și a precizat că cei responsabili pentru sancțiunile impuse Belarusului vor avea interdicție de a intra pe teritoriul acestei țări.

La 21 iunie, Consiliul UE a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 78 de persoane din Belarus și a opt entități. Această decizie a fost luată având în vedere escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus și actele violente de represiune îndreptate împotriva societății civile, a opoziției democratice și a jurnaliștilor.

În plus, noua rundă de măsuri restrictive a vizat șapte persoane și o entitate care au fost desemnate în legătură cu aterizarea forțată și ilegală a unui zbor Ryanair la Minsk, în Belarus, la 23 mai 2021, fapt care a pus în pericol siguranța aviației, și cu reținerea de către autoritățile belaruse a jurnalistului Roman Protasevici și a Sofiei Sapega. Printre cei vizați se numără, de asemenea, mai multe personalități importante din mediul de afaceri care sprijină regimul Lukașenko și beneficiază de pe urma acestuia.

Măsurile restrictive ale UE privind Belarusul se aplică în prezent unui număr total de 166 de persoane și 15 entități. Cei desemnați fac obiectul înghețării activelor, iar cetățenilor și întreprinderilor din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziția persoanelor și entităților incluse pe listă. Totodată, persoanelor fizice li se aplică o interdicție de călătorie, care le împiedică să intre pe teritoriul UE sau să îl tranziteze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău