Belarus vrea să profite de Acordul de liber schimb dintre R. Moldova și UE

  • 03 Octombrie 2016 23:03
Belarus vrea să profite de Acordul de liber schimb dintre R. Moldova și UE

Belarus dorește să devină o punte de legătură dintre produsele moldovenești și spațiul economic eurasiatic, dar și să profite de beneficiile Acordului de liber schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Sunt declarațiile premierului de la Minsk, Andrei Kobeacov, aflat într-o vizită oficială în țara noastră, și care a participat astăzi la lucrările forului economic moldo-belarus. În același timp Chișinăul insistă pe o amplificare a relațiilor bilaterale și o prezență mai mare a investițiilor belaruse în economia națională, inclusiv la privatizarea unor obiective strategice moldovenești.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce vizează întregul cadru de cooperare moldo-belarus, dar și perspectivele de viitor ale relațiilor dintre cele două state.

Potrivit premierului Pavel Filip, Republica Moldova este interesată de realizarea unor noi proiecte de perspectivă, dar și de susținerea celor deja existente, cum ar fi asamblarea în comun a tractoarelor, troleibuzelor și autobuzelor. El a invitat oamenii de afaceri belaruși să investească în Zonele Economice Libere din Moldova și să participe la privatizarea unor întreprinderi de stat.

„Relațiile economice dintre țările noastre se dezvoltă într-un ritm ascendent. Belarus este un partener important și stabil al Republicii Moldova. Trebuie de lărgit domeniile de activitate, în așa fel ca oamenii de afaceri belaruși să investească mai mult în domeniile importante ale economiei Republicii Moldova, iar Guvernul de la Chișinău va folosi toate pârghiile pentru a intensifica această colaborare”, a precizat Pavel Filip.

La rândul său, prim-ministrul Republicii Belarus, Andrei Kobeacov, a menționat că în ciuda situației dificile din regiune, relațiile dintre cele două țări au atins un nou nivel calitativ. Totodată el a subliniat necesitatea identificării unor noi puncte de dezvoltare dintre Chișinău și Minsk, în așa fel încât Belarus să poată profita de beneficiile Acordului de liber schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, devenind, totodată, o punte de legătură dintre produsele moldovenești și spațiul economic eurasiatic.

„Sperăm că lucrul privind aprofundarea relațiilor dintre țările noastre nu se va opri aici și va continua la toate nivelele de decizie. Dorim să găsim așa soluții ca ambele țări să profite de pe urma acestor relații. Moldova să găsească modalități și căi de acces pe piața eurasiatică, iar Belarus să profite de pe urma acordului de comerț liber pe care Chișinăul îl are semnat cu Uniunea Europeană”, a precizat Andrei Kobeacov.

La forum au fost discutate de asemenea posibilitățile de creare a întreprinderilor mixte moldo-belaruse și încurajarea investițiilor reciproce în domeniile agroalimentar  și farmaceutic, producerea semințelor, dar și în sectorul vitivinicol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău