Belarus: SUA vor anunța în câteva zile noi sancțiuni, în coordonare cu UE

  • 11 Septembrie 2020 19:30
Belarus: SUA vor anunța în câteva zile noi sancțiuni, în coordonare cu UE

Statele Unite ale Americii (SUA) au dat asigurări vineri că vor anunța în câteva zile noi sancțiuni împotriva unor entități și oficiali din Belarus, în coordonare cu Uniunea Europeană (UE), informează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

"Ar trebui ca în următoarele câteva zile să putem elabora lista adițională de sancțiuni pe care le vom impune în paralel cu cele adoptate de UE", a declarat numărul doi al Departamentului de Stat american, Stephen Biegun.

Biegun, care vorbea cu jurnaliști prin telefon, a estimat că Moscova își asumă un mare risc susținând reprimarea unei importante mișcări populare de contestare a realegerii președintelui belarus Aleksandr Lukașenko. "Dacă Kremlinul va continua pe această cale, el riscă să vadă poporul belarus, care nu are nimic împotriva Rusiei, ridicându-se contra Moscovei", a spus numărul doi al diplomației americane.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko se va deplasa luni în Rusia, pentru a discuta cu liderul rus Vladimir Putin. În acest sens, Biegun și-a exprimat speranța că Moscova va manifesta îngrijorare în legătură cu reprimarea brutală a protestelor din Belarus, adăugând: "În final, noi sperăm că mesajul care va fi transmis de Moscova Minskului este acela că un conducător trebuie să respecte voința poporului său".

Ipoteza unor noi sancțiuni a fost deja evocată marți de șeful diplomației americane Mike Pompeo, care s-a declarat "profund îngrijorat de informațiile cu privire la răpirea și tentativa de expulzare forțată a liderilor opoziției din Belarus".

La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat miercuri cele 27 de state-membre ale UE "să accelereze" sancțiunile împotriva Belarus, în contextul în care Ciprul a blocat adoptarea de noi măsuri europene împotriva Minskului.

Miniștrii europeni ai afacerilor externe au dat în august undă verde pentru sancționarea celor responsabili de reprimarea mișcării de contestare împotriva președintelui Lukașenko.

Consiliul UE a stabilit o listă de persoane împotriva cărora ar urma să fie impuse interdicții de deplasare și înghețarea conturilor. Potrivit unor surse diplomatice, lista conține în prezent în jur de 40 de nume. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău