Belarus: Peste 700 de persoane au fost plasate în detenție după manifestația de duminică a opoziției

  • 16 Noiembrie 2020 16:51
Belarus: Peste 700 de persoane au fost plasate în detenție după manifestația de duminică a opoziției

Autoritățile belaruse au anunțat luni că peste 700 de persoane au fost plasate în detenție după manifestația de duminică a opoziției, care încearcă să-l forțeze pe președintele Aleksandr Lukașenko să plece de la putere, informează AFP, preluat de Agerpres.

"În total, peste 700 de persoane au fost plasate în detenție pentru încălcarea legislației asupra evenimentelor în masă și înainte de examinarea infracțiunilor lor de către tribunale", a anunțat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne belarus, Olga Cemodanova.

Potrivit organizației belaruse pentru apărarea drepturilor omului Viasna, cel puțin 1.200 de persoane au fost arestate în timpul manifestației de duminică a opoziției, dispersată aproape imediat de poliție, care a făcut uz de grenade asurzitoare și de gaze lacrimogene.

Luni, lidera opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia a anunțat că a avut o întrevedere cu ambasadorii țărilor UE și a îndemnat la noi sancțiuni economice împotriva întreprinderilor publice și băncilor de stat belaruse.

Europenii i-au sancționat deja pe Aleksandr Lukașenko, pe fiul său Viktor și câteva zeci de membri ai anturajului lor și înalți responsabili belaruși. Ei au atenționat cu noi sancțiuni după moartea unui opozant, decedat după ce a fost arestat.

Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat în străinătate, la fel ca aproape toți reprezentanții marcanți ai opoziției care nu au fost plasați în detenție.

De la începutul mișcării de contestare împotriva lui Aleksandr Lukașenko, în vârstă de 66 de ani și aflat la putere din 1994, mii de persoane au fost arestate, cel puțin patru au murit și alte câteva zeci au denunțat torturi și violențe în timpul detenției.

Susținut de Moscova, Aleksandr Lukașenko refuză să plece de la putere și nu a evocat decât vagi reforme constituționale în încercarea de a calma protestele.

Luni, Lukașenko a dat asigurări că a convenit să "transfere 70-80% din puterile președintelui către Parlament, guvern și alte structuri", în scopul unor reforme ipotetice despre care nu se cunoaște nimic. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău