Belarus | Mai mulți opozanți, condamnați la pedepse cu închisoarea între 4 și 7 ani

  • 25 Mai 2021 13:25
Belarus | Mai mulți opozanți, condamnați la pedepse cu închisoarea între 4 și 7 ani

În plin scandal internațional după deturnarea unui avion și arestarea jurnalistului de opoziție Roman Protasevici, regimul președintelui Aleksandr Lukașenko a decis condamnarea unui grup de opozanți. Liderul unui partid de opoziție din Belarus, Pavel Severineț, și alți șase militanți au primit marți pedepse între 4 și 7 ani de închisoare, au anunțat pentru AFP jurnaliști prezenți la audiere. Toți șapte au fost judecați de la mijlocul lunii mai în Moghilev, în estul țării, pentru participare la "revolte în masă", referire la ampla mișcare de contestare a alegerilor prezidențiale din august 2020, reprimată de Lukașenko, transmite hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, această decizie intervine în condițiile în care Republica Belarus este vizată de noi sancțiuni europene, după ce a fost acuzată că a deturnat duminică un zbor comercial Atena-Vilnius către Minsk, pentru a-l putea aresta pe Roman Protasevici, un jurnalist de opoziție, în vârstă de 26 de ani, care se afla la bord.

Severineț, care conduce Partidul Creștin-Democrat, o formațiune neînregistrată, a fost arestat în iunie 2020, în timp ce colecta sponsorizări pentru un candidat al opoziției în alegerile prezidențiale din august, relatează Agerpres.

 
Opozantul, care a ispășit deja trei ani de închisoare în anii 2010 pentru activismul său politic, se află în detenție de 11 luni și prin urmare nu a putut participa la ampla mișcare de contestare din vara și toamna anului trecut, care a denunțat realegerea lui Aleksandr Lukașenko la președinție.

Alte șase persoane judecate în același proces, care s-a derulat în spatele ușilor închise până la pronunțarea verdictului, sunt de asemenea militanți anti-regim.

Opoziția contestă realegerea lui Aleksandr Lukașenko, aflat la putere din 1994, în alegerile prezidențiale din 2020, considerate fraudate. "Belarus va fi liber", a declarat Severineț din boxa acuzaților, după ce a auzit verdictul. Susținătorii săi prezenți la audiere au scandat apoi cu el: "Credem, putem, vom învinge" și au bătut din palme.

Regimul lui Aleksandr Lukașenko a fost deja ținta mai multor sancțiuni occidentale pentru că a reprimat în mod dur o mișcare de contestare inedită care a scos în stradă mii de persoane în 2020, după alegerile prezidențiale din august anul trecut. Regimul belarus nu a făcut decât să-și intensifice represaliile, trimițând oponenți la închisoare sau forțându-i pe detractorii săi la exil.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău