Belarus: Lukașenko propune referendum constituțional în ianuarie 2022 și anunță legi anti-proteste

  • 12 Februarie 2021 17:34
Belarus: Lukașenko propune referendum constituțional în ianuarie 2022 și anunță legi anti-proteste

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a propus vineri convocarea unui referendum constituțional în ianuarie 2022 și a anunțat adoptarea în curând a unor noi legi împotriva protestelor declanșate de opoziție după alegerile prezidențiale de anul trecut, relatează agenția EFE, preluat de Agerpres.

Vorbind în a doua zi a celei de-a VI-a ''Adunări Populare'', în cadrul căreia acum se dezbat reformele politice, Lukașenko a apreciat că ar fi viabil ca anul viitor un asemenea referendum să se desfășoare odată cu alegerile locale, în ianuarie 2022. ''Așa vom face economii. Sunt sigur că până la sfârșitul anului vom avea un nou proiect de Constituție'', a spus șeful statului.

Aflat la putere din anul 1994, Lukașenko a pledat joi pentru reducerea prerogativelor prezidențiale, deși a susținut că Belarus trebuie să rămână o republică prezidențială. El a respins ''experimentele îndoielnice'' și a promis că în lunile următoare o comisie constituțională va prezenta amendamentele constituționale propuse.

O rezoluție aprobată vineri în cadrul Adunării Populare precizează că în comisia constituțională se vor regăsi reprezentanții din mediile juridic, economic și social, nu însă și din cadrul opoziției.

Aleksandr Lukașenko, care acuză Occidentul că a orchestrat protestele declanșate de opoziția care contestă realegerea sa la scrutinul prezidențial de anul trecut, a mai propus vineri să se studieze o posibilă renunțare la statutul de neutralitate al Belarusului, țară care a beneficiat de susținerea Rusiei în perioada marcată de protestele opoziției.

Liderii opoziției belaruse au respins categoric inițiativa de reformă constituțională avansată de Lukașenko și au creat propria lor comisie constituțională, printre propunerile căreia se numără sporirea prerogativelor parlamentului și introducerea unui sistem electoral mixt.

Răspunzând unei propuneri de a declara o amnistie, Lukașenko a susținut că în Belarus ''nu au existat și nu există deținuți politici''. Mai mult, el a anunțat că vor fi aprobate curând noi legi împotriva protestelor masive, provocărilor și altor încălcări. ''Ne place sau nu, procesul a început. Este important să prevenim orice tulburare masivă, dar de asemenea să fim văzuți ca un stat civilizat'', a indicat președintele.

Potrivit unui anunț transmis tot vineri de opoziție, una dintre femeile lider ale protestelor antiguvernamentale, Maria Kolesnikova, a primit încă două noi capete de acuzare, pentru crearea unei organizații extremiste și conspirație în vederea preluării puterii prin mijloace anticonstituționale.

Opoziția intenționează să reia protestele, principalele ei revendicări fiind demisia lui Lukașenko, eliberarea deținuților politici și convocarea unui nou scrutin prezidențial.

În declarația dată joi, Lukașenko nu a exclus posibilitatea de a părăsi puterea, dar numai în condiții de ''pace, ordine și fără nicio acțiune de protest''.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău