Belarus: Lukașenko anunță convocarea delegaților Adunării Naționale în februarie, pentru o reformă în care opoziția nu are încredere

  • 28 Decembrie 2020 17:52
Belarus: Lukașenko anunță convocarea delegaților Adunării Naționale în februarie, pentru o reformă în care opoziția nu are încredere

Liderul belarus Aleksandr Lukașenko a anunțat luni că Adunarea Națională formată din delegați care nu au fost aleși va fi convocată în februarie pentru prima dată din 2016, ca parte a planului de reformă perceput de critici drept o tactică de a trage de timp pentru a depăși criza politică, relatează Reuters, preluat de AGERPRES.

Belarusul a fost zguduit de proteste de amploare după alegerile prezidențiale de la 9 august, marcate de acuzații de fraudă. Lukașenko, aflat la putere din 1994, a respins criticile, coordonând o reprimare dură a protestelor din fosta republică sovietică.

Confruntat cu cea mai mare criză din timpul regimului său, Lukașenko a sugerat reforme constituționale, fiind susținut public de aliatul tradițional Rusia, care ar reduce prerogativele președintelui.

El a oferit puține detalii, dar a spus că deciziile de a redistribui o parte din atribuții ar putea fi luată la o reuniune a Adunării Naționale, un organism politic fără nicio putere, dar despre care Aleksandr Lukașenko a spus că ar putea primi prerogative în curând.

Acest organism se reunește de obicei la fiecare cinci ani și aduce împreună mii de delegați, a căror candidatură este propusă de consilii locale, partidele pro-Lukașenko și sindicate.

Oponenții politici ai lui Lukașenko, dintre care cei mai proeminenți au fost încarcerați sau au fugit din țară, au respins propunerile de reformă ca pe o tactică de tragere de timp care să-l ajute pe Lukașenko să depășească perioada de proteste.

Aleksandr Lukașenko a spus că procesul de selectare a candidaților va începe marți. "Ar trebui să fie oameni care reprezintă toate straturile și grupurile de populație, întreg poporul belarus", a spus el.

Adunarea Națională se va reuni pe 11 și 12 februarie.

Președintele rus Vladimir Putin i-a cerut public lui Lukașenko să se angajeze într-un dialog cu forțele opoziției din Belarus. Cei doi lideri s-au întâlnit în septembrie la Moscova, prilej cu care Lukașenko a vorbit public despre inițierea unor reforme.

"Este posibil ca Lukașenko să încerce, cu ajutorul acestei adunări, să saboteze reforma constituțională pe care a părut să o promită Kremlinului în septembrie", a spus Aleksandr Klaskovski, un analist politic.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău