Belarus: Lukașenko acuză Occidentul că finanțează fățiș protestele; Minskul interzice intrarea a 17 ziariști străini, invocând lipsa acreditărilor

  • 19 August 2020 15:42
Belarus: Lukașenko acuză Occidentul că finanțează fățiș protestele; Minskul interzice intrarea a 17 ziariști străini, invocând lipsa acreditărilor

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a acuzat miercuri Occidentul că finanțează pe față protestele opoziției care se desfășoară de 11 zile în această țară, în timp ce Minskul a interzis intrarea a 17 ziariști străini, pe motiv că nu aveau acreditări pentru a-și desfășura activitatea pe teritoriul fostei republici sovietice, transmite EFE, preluat de Agerpres.

''State occidentale declar direct și fățiș, fără să se ascundă, că strâng resurse și le trimit în Belarus'', a declarat președintele Lukașenko, citat de agenția oficială BELTA, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate belarus la care au participat prin videoconferință lideri regionali.

Lukașenko a transmis că autoritățile belaruse nu pot urmări toate resursele care ajung în țară, deoarece este vorba despre ''multe resurse în metal''. ''Știm acest lucru și ne ocupăm'', a avertizat șeful statului belarus, care i-a sfătuit pe liderii Uniunii Europene, care discută miercuri situația din Belarus, să se ocupe de problemele lor.

''Înainte să arate cu degetul înspre noi, ar trebui să pună pe agenda reuniunilor lor 'vestele galbene' din Franța și revoltele îngrozitoare din SUA. Aș vrea ca ei, mai întâi de toate, să ia în discuție protestele împotriva măsurilor de izolare anti-coronavirus din Germania și din alte țări din Europa. Au o sumedenie de probleme. Nu ar trebui să arate spre Belarus pentru a distrage atenția de la problemele care există în Franța, în SUA, în Germania și așa mai departe'', a declarat Lukașenko, potrivit dpa.

''Nu suntem singuri'', a insistat Lukașenko, care a dat asigurări că peste 100.000 de oameni și-au exprimat sprijinul față de guvern la ultimele mitinguri și manifestații care au avut loc în mai multe regiuni din țară. Lukașenko a subliniat că ''se înșeală cei care cred că puterea a cedat sau se clatină'', pentru că ''are pe cine să se sprijine''. ''Și cei care, mai ales din străinătate - iar asta se vede -, își ascut deja pumnalele, vor primi un răspuns contondent. În (orașul) Grodno flutură deja drapele poloneze. Este inadmisibil. Acestui tip de manifestări i se va pune capăt într-un mod drastic'', a avertizat el.

Lukașenko a mai spus că, ''dacă cineva vrea schimbări, acestea trebuie să fie făcute în limitele legii'', deoarece în caz contrar țara va suferi consecințe grave. În opinia lui Lukașenko, sutele de mii de persoane care au manifestat în mai multe orașe din țară împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale din 9 august - câștigate de actualul președinte, aflat la putere de 26 de ani, cu peste 80% din voturi, potrivit datelor oficiale - sunt ''delincvenți și șomeri''.

Pe de altă parte, Comitetul de Stat pentru Frontiere a anunțat miercuri că Belarus a interzis în ultimele 24 de ore intrarea în țară a 17 jurnaliști străini care nu aveau acreditări pentru a-și exercita activitatea pe teritoriul acestei foste republici sovietice.

''La 18 august, pe Aeroportul Național din Minsk a fost interzisă intrarea în țară a 17 reprezentanți ai mijloacelor de comunicare în masă străine deoarece le lipseau acreditările pentru a-și desfășura activitatea jurnalistică'' pe teritoriul belarus, se menționează în comunicatul oficial al instituției menționate. Potrivit Comitetului, jurnaliștii intenționau să intre în Belarus în calitate de turiști, însă vameșii au descoperit ''adevăratele lor intenții''.

''Toți au declarat că au venit exclusiv pentru a vedea atracții turistice, însă aveau cu ei legitimații de presă de la diferite companii de radio și televiziune, precum și echipament profesional și mari sume de bani în numerar'', se mai menționează în comunicat.

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău