Belarus: Fost ambasador în Slovacia, reținut de forțele de securitate

  • 12 August 2021 11:25
Belarus: Fost ambasador în Slovacia, reținut de forțele de securitate

Fostul ambasador al Republicii Belarus în Slovacia Igor Leșcenia, unul dintre primii diplomați care au susținut protestele pașnice împotriva regimului de la Minsk, a fost reținut de forțele de securitate belaruse - potrivit publicației Zerkalo și canalului de Telegram NEXTA.

Diplomatul susținea discursuri în cadrul platformei digitale "Shod", lansată "pentru a exprima interesele și opiniile poporului din Belarus".

"Din punct de vedere tehnic, aceasta este o platformă care vă permite să nominalizați și/sau să votați anumiți candidați pe teritoriul Republicii Belarus" - au explicat autorii proiectului, subliniind că platforma "nu înlocuiește organele guvernamentale și administrative". Apropiații fostului ambasador Igor Leșcenia susțin că forțele de securitate au efectuat o percheziție la locuința acestuia din Jodino, după care diplomatul a fost reținut. Familia și prietenii lui Leșcenia nu știu unde a fost dus diplomatul. Cel mai probabil, fostul ambasador a fost dus la Comitetul de Securitate al Statului (KGB) pentru interogatoriu sau se află în centrul de detenție preventivă al KGB.

Igor Leșcenia a fost primul șef de misiune diplomatică din Belarus care a susținut protestele izbucnite în țară după alegerile prezidențiale. Ulterior, diplomatul a demisionat, iar o lună mai târziu liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, i-a retras gradul diplomatic, din cauza susținerii manifestate față de opoziția din Belarus.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:3,09 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău