Belarus | Autoritățile demolează un memorial al victimelor represiunilor staliniste

  • 05 Aprilie 2019 10:26
Belarus | Autoritățile demolează un memorial al victimelor represiunilor staliniste BBC

Autoritățile belaruse au demarat o operațiune de demolare a unui memorial al victimelor represiunilor staliniste din pădurea Kuropatî, format din mai multe cruci amplasate de activiști civici.

Numărul exact al persoanelor înhumate în gropile comune din Kuropatî nu este cunoscut, însă, potrivit mai multor surse, ar fi vorba despre câteva zeci de mii sau chiar 250.000 de mii de rămășițe aparținând belarușilor, rușilor, polonezilor, evreilor și lituanienilor. Ministerul Pădurilor din Belarus susține că operațiunea de demolare a memorialului a fost autorizată."Ministerul informează cetățenii că au loc lucrări planificate de îmbunătățire a fondului forestier, inclusiv în Kurapatî, teritoriu care are o valoare istorică și culturală" - menționează instituția, într-un comunicat de presă publicat pe 4 aprilie. Ministerul subliniază că, în cadrul acestor lucrări, "sunt instalate garduri și sunt înlăturate anumite construcții".

"Este demolat doar ceea ce a fost amplasat fără autorizație, adică în mod ilegal" - precizează ministerul. Împotriva demolării crucilor din pădurea Kuropatî s-a pronunțat deja arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice din Belarus, Tadeusz Kondrusiewicz, acesta solicitând autorităților să oprească această operațiune, subliniind necesitatea unei investigații cu privire la ceea ce s-a întâmplat în pădurea respectivă în perioada sovietică.

În plus, Kondrusiewicz a atras atenția că autoritățile au ales un moment greșit pentru demolarea crucilor, deoarece suntem în Postul Mare. Mai mulți activiști de opoziție, inclusiv câștigătoarea premiului Nobel pentru Literatură în 2015, Svetlana Alexievici, au cerut, de asemenea, autorităților din Belarus să oprească operațiunea de demontare a crucilor din pădurea Kuropatî.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău