Belarus/alegeri: Peste 120 de persoane reținute după ciocnirile violente (organizație pentru drepturile omului)

  • 10 August 2020 08:11
Belarus/alegeri: Peste 120 de persoane reținute după ciocnirile violente (organizație pentru drepturile omului)

Ciocniri violente au avut loc între poliție și protestatari duminică noapte în marile orașe din Belarus după ce presa de stat a anunțat că președintele Aleksandr Lukașenko, la putere de 26 de ani, era gata să câștige un al șaselea mandat consecutiv, relatează luni dpa.

Peste 50 de persoane au fost reținute la Minsk și mai mult de 120 la nivel național, a anunțat organizația pentru drepturile omului Viasna.

Unii susținători ai candidatei opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, au organizat festivități neoficiale pentru a-i sărbători victoria în alegeri la Minsk, în primele ore ale zilei de luni.

Ea a refuzat să accepte înfrângerea, în timp ce media de stat a anunțat că Lukașenko ar fi obținut peste trei sferturi din voturi cu numărătoarea încă în curs de desfășurare, iar sondajele independente arătau că conducea Tihanovskaia în rezultate.

La câteva ore după închiderea urnelor, comisia electorală nu a publicat niciun rezultat oficial.

În timp ce protestele au izbucnit în capitală precum și în alte orașe, cu zeci de mii de persoane prezente, Tihanovskaia a chemat la pace și a cerut forțelor de securitate să se abțină de la violență.

"Aș dori să reamintesc poliției și armatei că fac parte din publicul nostru", a declarat ea, potrivit personalului său de campanie.

"Știu că poporul belarus se va trezi mâine într-o nouă țară", a spus Tihanovskaia.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a scris luni dimineață pe Twitter că personalul său a asistat la "utilizarea de 6 grenade de șoc, mai multe focuri de armă trase (probabil gloanțe de cauciuc) în mulțimi" la Minsk. "Cel puțin 6 ambulanțe au apărut din spatele liniilor de poliție, cu sirenele pornite".

Mass-media de stat a raportat ulterior că situația era sub control și că un comitet de criză s-a reunit la Ministerul de Interne.

Lukașenko, în vârstă de 65 de ani, a condus fosta republică sovietică din Europa de Est, dintre Rusia și Polonia, membră a UE, timp de un sfert de secol, tolerând puțin disidența.

Exit poll-urile postate de media de stat din Belarus îl arătau pe Lukașenko câștigând cu aproximativ 80% din voturi, un rezultat despre care purtătoarea de cuvânt a lui Tihanovskaia Anna Krasulina a declarat pentru dpa că este "departe de orice realitate".

În capitala rusă Moscova, sute de oponenți ai lui Lukașenko s-au adunat în fața ambasadei belaruse pentru un protest spontan în timpul căruia mulțimea a scandat: "Afară!"

Un exit-poll postat de agenția de presă de stat BelTA susține că 79,7% dintre alegători au votat in favoarea lui Lukașenko. Doar 6,8% au votat pentru Tihanovskaia, a declarat agenția.

Peste 12.000 de alegători eligibili au fost rugați să participe la sondaj, cu aproximativ 30% refuzând să dea un răspuns, a adăugat agenția.

 Sondajele independente sugerau că Tihanovskaia a obținut 71% de voturi, în timp ce Lukașenko doar 10%.

Niciuna dintre cifre nu a putut fi verificată în mod independent. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu a trimis observatori la votul de duminică din cauza lipsei unei invitații trimise la timp.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, au criticat alegerile în timp ce doi dintre principalii contestatari ai lui Lukașenko, inclusiv soțul lui Tihanovskaia, au fost încarcerați în perioada premergătoare votului, AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău