Belarus acuză Moscova și Occidentul că vor să o destabilizeze; UE cere eliberarea unui important opozant al lui Aleksandr Lukașenko

  • 19 Iunie 2020 17:31
Belarus acuză Moscova și Occidentul că vor să o destabilizeze; UE cere eliberarea unui important opozant al lui Aleksandr Lukașenko

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a acuzat vineri Moscova și Occidentul să încearcă să-i destabilizeze țara. Declarația intervine la o zi după arestarea unui adversar politic pe fondul unei campanii ce-i vizează pe potențialii săi rivali la alegerile prezidențiale din august, transmite France Presse, preluat de Agerpres.

"Astăzi, toate interesele geopolitice sunt concentrate asupra Belarusului, atât în Vest, cât și în Est", a spus Lukașenko în cadrul unei ședințe de guvern.

"Anumite forțe încep să se intensifice pentru a schimba situația din țară", a adăugat el, dând asigurări totuși că a reușit să "perturbe planul de destabilizare pe scară largă a Belarusului" și a reușit ''să aducă la lumină adevărata față a anumitor marionete" și "a păpușarilor lor din străinătate".

Aceste afirmații au fost făcute după arestarea joi a adversarului său Viktor Babariko (Babaryko), acuzat de "fraudă" și "spălare de bani", precum și a fiului acestuia, Eduard, care-i conduce campania și care a fost acuzat de "neplata impozitelor".

Babariko, fost bancher al unei filiale a gigantului rus Gazprom, și-a anunțat intenția de a candida împotriva lui Alexander Lukașenko la alegerile prezidențiale din 9 august. Prezentându-se ca apărătorul antreprenorilor, el s-a lansat în campanie criticând sistemul economic, controlat în mare măsură de stat și aflat în criză, într-un context de conflicte politice și petroliere cu ''marele frate rus''.

Uniunea Europeană a cerut vineri eliberarea acestuia. "UE invită autoritățile din Belarus să-i elibereze imediat (ce cei doi) din detenția preventivă și să garanteze respectarea deplină a statului de drept", a declarat purtătorul de cuvânt al politicii externe a UE, Peter Stano, într-un comunicat, citat de DPA. "Orice investigație trebuie să fie imparțială și fără presiune politică", adaugă comunicatul.

Lukașenko, aflat la putere din 1994 în Belarus și ajuns la al cincilea mandat, l-a acuzat pe Babariko că vrea să "privatizeze" țara și a insinuat că este finanțat de Moscova.

Comentând situația, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Moscova nu susține niciun candidat la alegerile din 9 august din Belarus. "Aceasta este o afacere internă în Belarus și nu intenționăm să ne implicăm", a adăugat el, potrivit agențiilor ruse de presă.

Și alți opozanți și potențiali rivali ai președintelui belarus au fost vizați de sistemul de justiție și de poliție în ultimele săptămâni: popularul blogger Serghei Tihanovski, acuzat de "tulburări ale ordinii publice'', soția sa Svetlana, care spune că a primit amenințări, sau reprezentantul istoric al opoziției, Mikola Statkevich, care execută o pedeapsă de 15 zile de închisoare pentru o demonstrație neautorizată.

Din 1994, nicio opoziție nu a reușit să pătrundă în peisajul politic din Belarus. Mulți dintre liderii săi au fost închiși, iar în 2019 niciun adversar nu a fost ales în parlament.

"Niciun candidat potențial nu ar trebui împiedicat să îndeplinească procedura de înregistrare din cauza unor măsuri restrictive motivate politic", se arată în comunicatul UE.

Belarus, o țară de aproximativ 9,5 milioane de locuitori, situată între Rusia și Polonia, a abolit limitele mandatelor prezidențiale în 2004 când Lukașenko se pregătea pentru al treilea mandat consecutiv.

Rezultatele ultimelor patru alegeri prezidențiale nu au fost recunoscute ca fiind corecte de către observatorii europeni.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău