Beijingul denunță ''supoziții nefondate'' dintr-un raport american privind arsenalul său nuclear

  • 06 Decembrie 2022 17:48
Beijingul denunță ''supoziții nefondate'' dintr-un raport american privind arsenalul său nuclear

China a criticat marți "supozițiile nefondate" dintr-un raport american care estimează că arsenalul nuclear al Beijingului va fi mai mult decât triplu în 2035 pentru a ajunge la 1.500 de ogive nucleare, acuzând Washingtonul că "umflă" amenințarea militară pe care ar reprezenta-o China, potrivit France Presse.

În raportul său anual cu privire la armata chineză difuzat în urmă cu o săptămână, Pentagonul sublinia de asemenea ameliorarea constantă a aviației militare chineze. Washingtonul a identificat Beijingul ca fiind principala sa provocare militară, notează AFP.

Potrivit raportului american, "Ministerul Apărării estimează că stocul chinez de ogive nucleare operaționale a depășit 400" de bucăți.

Și "dacă China continuă să-și sporească stocul nuclear în acest ritm, ea va avea după toate probabilitățile un stoc de circa 1.500 de ogive" până în 2035, asigură experții.

Acest arsenal ar rămâne totuși departe în urma celor al SUA și Rusiei, care dețin fiecare mai multe mii de ogive nucleare.

Raportul american "distorsionează politica de apărare și strategia militară a Chinei, este constituit din supoziții nefondate cu privire la dezvoltarea militară a Chinei /.../ și relevă turul obișnuit al SUA de a umfla și exagera așa-zisa amenințare militară chineză", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Tan Kefei, citat de AFP.

"SUA lansează acuzații și presupuneri în legătură cu modernizarea forțelor nucleare ale Chinei, în timp ce de fapt ele însele ar trebui să-și revadă în profunzime și să reflecteze la propria politică nucleară", a adăugat Tan.

Raportul american apreciază de asemenea că Beijingul desfășoară "acțiuni mai coercitive și agresive în regiunea Indo-Pacifică", termen utilizat de administrația americană pentru a desemna o realitate schimbătoare a alianțelor în zona Asia-Pacific. Acesta este în special cazul din jurul Taiwanului.

Această ultimă afirmație "interferează grosier" în afacerile interne ale Chinei, a continuat Tan.

China revendică insula ca făcând parte din teritoriul său și Taiwanul constituie subiect de tensiuni între Beijing și Washington.

O vizită în insulă a președintei Camerei Repezentanților din Congresului SUA, Nancy Pelosi, în august, le-a accentuat, China reacționând prin cele mai agresive exerciții militare în jurul insulei după anii 1990.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:60 %
Vint:9,77 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău