Beijingul aprobă 'sub anumite condiții' primul său vaccin anti-COVID

  • 31 Decembrie 2020 13:10
Beijingul aprobă 'sub anumite condiții' primul său vaccin anti-COVID

China a anunțat joi că a aprobat "sub anumite condiții" comercializarea unui prim vaccin împotriva noului coronavirus, precizând că diferite produse au fost deja administrate unui număr de aproape 5 milioane de persoane cu risc de îmbolnăvire, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Acest prim vaccin, produs de Sinopharm cu Institutul de produse biologice din Beijing, are o eficacitate de peste 79%, a anunțat miercuri grupul farmaceutic.

Pe baza acestor rezultate, "Administrația Națională a Medicamentelor a aprobat la 30 decembrie (...) cererea de înscriere a vaccinului inactivat Sinopharm (...) în mod condiționat", a anunțat într-o conferință de presă un înalt responsabil al acestui organism, Chen Shifei.

El a precizat că laboratorul ar urma să-și continue testele clinice.

În aceeași conferință de presă, ministrul adjunct al sănătății, Zeng Yixin, a indicat că autorizația de punere pe piață va face posibilă generalizarea vaccinării grupurilor cu risc, și anume a persoanelor în vârstă și a celor care suferă de maladii subiacente.

"A treia etapă va fi vaccinarea întregii populații", a spus el.

Responsabilii intervievați nu au furnizat nicio cifră privind capacitatea de producție chineză, indicând pur și simplu că vaccinarea va fi opțională în țara de 1,4 miliarde de locuitori.

China, unde coronavirusul a apărut la sfârșitul anului 2019, încearcă să fie pe primul plan global în elaborarea unui vaccin. Cu prețul unor mijloace financiare enorme, ea desfășoară în prezent 14 teste pe oameni, inclusiv cinci în faza finală a testării (faza 3), dintre care cea care tocmai a fost aprobată.

Președintele Xi Jinping a promis că va face vaccinurile chinezești "un bun public mondial". Țara a început deja să livreze către anumite state precum Indonezia și Emiratele Arabe Unite.

În China, Zeng a spus că 3 milioane de persoane cu risc au fost vaccinate începând cu 15 decembrie, fără a preciza ce vaccinuri au fost utilizate.

Beijingul, care a eradicat în mare măsură epidemia pe teritoriul său, a efectuat vaccinări de urgență în această vară, în special în rândul personalului medical sau al studenților și diplomaților care trebuie să plece în străinătate.

Rata de eficacitate a vaccinului Sinopharm este totuși mai mică decât cea revendicată de concurenții săi Pfizer/BioNTech (95%) și Moderna (94,1%), amintește AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău