Bebelușii modificați genetic ar putea fi mai inteligenți, afirmă un cercetător american

  • 26 Februarie 2019 10:53
Bebelușii modificați genetic ar putea fi mai inteligenți, afirmă un cercetător american

Un cercetător american a asigurat că există posibilitatea ca creierele celor două gemene, modificate genetic în mod ilegal de confratele său chinez He Jiankui, pentru a rezista împotriva HIV, ar fi putut suferi modificări ce le-ar putea ameliora funcția cognitivă și le-ar ''putea face mai inteligente'', subliniindu-și totodată refuzul față de o asemenea practică, relatează EFE, potrivit Agerpres.

"Cel mai probabil este ca cele două creiere ale fetițelor să fi fost afectate", a declarat Alcino J. Silva, neurobiolog la Universitatea California din Los Angeles, publicației de specialitate MIT Technology Review, citată de ziarul South China Morning Post.

Silva, al cărui laborator a descoperit în 2016 impactul genei CCR5 asupra memoriei și capacității creierului de a forma noi conexiuni, a precizat că "interpretarea cea mai simplă a acestor mutații este că vor avea efect asupra funcției cognitive a gemenelor".

Potrivit MIT Technology Review, numeroase studii demonstrează că, pe lângă protejarea împotriva HIV, suprimarea genei CCR5, la care au fost supuse gemenele Lulu și Nana înainte de a se naște, este legată de o ameliorare a funcției cognitive.

Aceeași alterare introdusă în ADN fetițelor "a făcut ca șoarecii să devină mai inteligenți, ajutând totodată creierul uman să se recupereze mai bine după un atac cerebral". Totuși, potrivit lui Silva este imposibil de prezis ce efect exact va acea această modificare asupra funcției cognitive a fetițelor, de aceea este "ceva ce nu trebuia să se facă".

În noiembrie 2018, He Jiankui a surprins comunitatea internațională afirmând că a reușit să creeze primele gemene manipulate genetic pentru a rezista la virusul HIV, ceea ce a suscitat un val de critici.

Autoritățile chineze, după o investigație preliminară, au asigurat că He Jiankui a desfășurat ilegal acest studiu, în scopul obținerii de câștiguri și de faimă personală, și au subliniat că el "a evitat supervizarea, a strâns fonduri și a atras și alți cercetători pentru a desfășura această editare genetică asupra unor embrioni umani, în scop de reproducere, lucru interzis de legea chineză".

Sursa: Agerpres 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău