BCE a înregistrat progrese cu noua strategie (Christine Lagarde)

  • 21 Iunie 2021 11:42
BCE a înregistrat progrese cu noua strategie (Christine Lagarde)

Oficialii Băncii Centrale Europene au făcut la reuniunea din acest weekend ''progrese importante'' în reconfigurarea obiectivelor strategice ale BCE, inclusiv rolul în lupta împotriva schimbărilor climatice și o abordare revizuită a inflației, a declarat duminică seara președintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Cei 25 de membri ai Consiliului guvernatorilor BCE s-au întâlnit timp de trei zile într-un hotel din apropiere de Frankfurt pentru a stimula amplul proces de revizuire strategică a politicii monetare, primul exercițiu de acest fel de după 2003, în care se ține cont și de lupta împotriva schimbărilor climatice. Concluziile ar urma să se publicate în semestrul doi din 2021.

Lagarde nu a dat detalii privind discuțiile, menționând doar că ele au acoperit ținta BCE privind inflația și orizontul de timp, legăturile dintre schimbările climatice și politica monetară, și modernizarea comunicațiilor în cadrul BCE.

"Sunt mulțumită că am avut discuții profunde și am făcut "progrese importante" în configurarea elementelor concrete ale viitoarei noastre strategii de politică monetară", a declarat președintele Băncii Centrale Europene.

Conform unui studiu publicat recent de Banca Centrală Europeană, creditorii din zona euro se confruntă cu potențiale pericole cauzate de schimbările climatice, cum ar fi inundațiile și seceta, de până la o treime din creditele pe care le-au acordat companiilor, cei mai expuși fiind cei din Grecia, Portugalia și Spania.

Studiul BCE face parte dintr-o analiză mai amplă a riscurilor cu care se confruntă sectorul financiar din cauza schimbărilor climatice, un subiect de importanță crescută pentru economie și politica monetară.

Rezultatele arată că aproximativ 30% din portofoliul de împrumuturi corporate ale băncilor din zona euro este expus la afaceri situate în zone unde există risc de inundații, secetă, căldură extremă, incendii sau creșterea nivelului mării.

Aproximativ 80% din băncile din Grecia și 40% din Portugalia și Spania sunt expuse la multiple riscuri, arată rezultatele studiului.

Anul acesta, Banca Centrală Europeană a înființat un centru de expertiză dedicat schimbărilor climatice, care va consilia BCE cum să încorporeze aspectele ce țin de mediu în politica monetară și supervizarea bancară. Aproximativ 12 persoane vor lucra în noul centru, care va colabora cu echipele existente în interiorul BCE.

"Am decis să înființăm un nou centru dedicat schimbărilor climatice pentru a aduce laolaltă mai eficient diferitele tipuri de expertiză cu privire la climă care există în cadrul băncii. Schimbările climatice afectează toate domeniile politicii noastre", a afirmat președintelui BCE, Christine Lagarde.

Schimbările climatice "fac parte integrantă din procesul de revizuire a strategiei noastre de politică monetară", a afirmat Christine Lagarde, cu prilejul unei conferințe organizate de Institute for Law and Finance (ILF) din Frankfurt.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău