BBC | Jihadiștii Statului Islamic au pregătit de anul trecut atentatele teroriste din Londra

  • 04 Septembrie 2017 11:49
BBC | Jihadiștii Statului Islamic au pregătit de anul trecut atentatele teroriste din Londra

Jurnaliștii BBC au descoperit o serie de indicii, care demonstrează că agenții Statului Islamic (ISIS) au încercat să recruteze din 2016 teroriști pentru a pune la cale atentatele din Londra. În acest sens, mai mulți reporteri sub acoperire au pretins că sunt adolescenți britanici și au luat legătura cu agenți ai ISIS, care le-au sugerat să lanseze atacuri teroriste asupra palatului Westminster sau pe London Bridge.

Un expert antiterorism susține că mesajele primite de reporteri sunt extrem de relevante, iar BBC a transmis informațiile către serviciile de securitate din Marea Britanie, scrie News.ro.

”Este pentru prima dată când abordarea online directă a fost legată clar de Londra”, a explicat Raffaello Pantucci de la think tank-ul londonez RUSI.

Reporterii britanici au ținut legătura timp de mai bine de doi ani cu persoane considerate de serviciile de securitate drept recrutori de rang înalt ai Statului Islamic.

Ei au reușit să mențină legătura, tocmai pentru că s-au prezentat drept persoane devotate jihadului. În iulie 2016, reporterii au descoperit că gruparea teroristă căuta să intre în legătură pe rețelele sociale cu musulmani britanici, care să execute atentate în anumite zone din Londra.

Reporterii au început să discute cu unul dintre recrutori, care i-a invitat pe un site privat de pe un site de mesagerie securizat. Pretinzând că este un adolescent de 17 ani care locuiește alături de părinți, un reporter a fost întrebat de jihadist dacă știe de Westminster. Apoi, acesta i-a explicat că zona este o țintă bună, tocmai pentru că este mereu aglomerată.

”Dacă reușești... atunci va fi ceva imens și dăunător pentru ei (Marea Britanie - n.r.)”, a spus jihadistul Statului Islamic.

În decembrie 2016, un al doilea agent ISIS a explicat cum ar putea să fie dus la capăt un atac în Londra.

”Trebuie să-i sperii pe kuffari (necredincioși - n.r.). Omoară mulți. Cea mai bună metodă este să omori oameni normali”.

Apoi, acesta l-a îndreptat pe reporter spre un manual terorist de pe dark web, care atrăgea atenția asupra strategiei utilizării de autovehicule drept arme letale și explica cum trebuie să țintești părți vulnerabile ale corpului cu un cuțit. Agenții serviciilor de securitate cred că atacatorii de la Westminster și de pe London Bridge au schimbat mesaje criptate cu jihadiștii ISIS.

În martie, Khalid Masood a intrat cu o mașină în pietonii de pe Westminster Bridge, ucigând patru persoane și rănind peste 50, înainte de a intra în curtea palatului Westminster și de a-l înjunghia mortal pe polițistul Keith Palmer.

Trei luni mai târziu, opt persoane și-au pierdut viața și alte 48 au fost rănite, după ce trei bărbați au condus direct în pietonii de pe London Bridge, înainte de a înjunghia oamenii din Borough Market.

Un atac asupra acestei zone a fost pentru prima dată menționat în mesajele primite de reporterii BBC.

”Acum, importantă este alegerea țintei. Ce spui de London Bridge? Un camion, un topor, orice ar putea să funcționeze...”

Câteva luni mai târziu, acest recrutor l-a îndreptat pe reporter spre instrucțiuni online pentru construirea unei bombe. Un alt videoclip prezenta realizarea unei veste sinucigașe false, susținând că ”polițiștii nu vor prinde și nu vor ucide” un atacator, dacă acesta stă în apropierea civililor cu o asemenea vestă. Această strategie a fost adoptată și de teroriștii de pe London Bridge, care au fost oricum împușcați mortal de polițiști în timpul intervenției din Borough Market.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:3,09 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău