Baza clădirii viitorului teatru de la Cahul va fi transferată

  • 27 Aprilie 2016 18:16
Baza clădirii viitorului teatru de la Cahul va fi transferată

Consiliul Național al Monumentelor Istorice a decis să transfere puțin baza clădirii viitorului Teatru Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hașdeu” din Cahul pentru a proteja una din galeriile subterane descoperite în acest perimetru.

Membrii Consiliului s-au întrunit la Cahul pentru a examina în teren problemele legate de construcția teatrului apărute în legătură cu descoperirea în perimetrul gropii de fundație a unor galerii subterane, transmite IPN.

Consiliul Național al Monumentelor Istorice, format din specialiști în domeniul arhitecturii, construcțiilor, arheologiei, conservării și restaurării patrimoniului cultural construit, a luat decizia de a se transfera cu 2-3 metri fundația viitorului sediu al teatrului, în limitele terenului aferent, pentru a putea proteja una dintre galeriile din perimetrul gropii de fundație. Galeria 1 va fi exhaustiv cercetată și ulterior demontată, materialele/cărămizile recuperate urmând a fi utilizate la restaurarea galeriei 2. De asemenea, decizia se referă la cercetarea, restaurarea și valorificarea corespunzătoare a galeriei 2 pentru a fi expusă publicului.

Proiectul de construcție a noului edificiu pentru Teatrul „B.P.Hașdeu” din Cahul are loc urmare Memorandumului semnat între Republica Moldova și România și a grantului de 800 de mii de euro alocat de Guvernul României, care prevede finalizarea lucrărilor de construcție în anul 2016.

În timpul excavării gropii de fundație a noului edificiu au fost identificate vestigiile a două segmente de galerii subterane datate cu secolul al XIX-lea, care au fost supuse cercetărilor de specialitate. Pe parcursul ultimilor 20 de ani, urmele unor galerii subterane au fost semnalate de către locuitorii orașului Cahul în mai multe sectoare ale urbei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău